De paarden op het land
De kans is groot dat de paarden binnenkort weer op het land staan. Hoe bereid jij je paard voor? Want de kans op hoefbevangenheid ligt op de loer als een paard niet gewend is aan gras. Zeker als de nachten nog koud zijn en er ‘s morgens de zon fel schijnt. Kijk je dan op de fructaan index alvorens je paard op het land te zetten? Of neem je andere maatregelen, draagt je paard wellicht een graaskorf?
Een vriendinnetje vertelde dat één van haar paarden van de winter hoefbevangen is geweest. Een combinatie van zeer koude nachten en felle zon in de ochtend is waarschijnlijk de oorzaak geweest. Juist dan is het risico op een hoog fructaan gehalte aanwezig. Tref je zo’n ochtend, laat dat je paard pas in de namiddag op het land grazen.
Veilig grazen
Paarden het land op….. wanneer is het veilig grazen voor mijn paard? Lang gras, kort gras.. ideaal is het nooit. Wil je de grasopname eenvoudig organiseren? Kijk dan eens naar de Gate-Timer. Een soort eierwekker waarmee je kan instellen hoe laat je paard het land op mag. Langzaam laten wennen aan het gras is altijd goed. Tussentijds goed opletten hoe de omstandigheden van het gras en weer zijn is zeker een aanrader, want niet alleen in het voorjaar kan het fructaan hoog oplopen.
Fructaan-index
Regelmatig bezoek ik de fructaan-index pagina van Hoef Natuurlijk zeker in de periode als de paarden op het land gaan. Fructaan is een stofje die hoefbevangenheid kan veroorzaken. Fructaan wordt door gras geproduceerd, en wel in een mate die afhankelijk is van de weersomstandigheden. De fructaan-index wordt samengesteld aan de hand van de actuele weersinformatie. Hierdoor kan je op deze pagina eenvoudig zien of er een risico op een hoog fructaangehalte bestaat, waardoor je het graastijdstip en de duur van het grazen kan aanpassen.
Is je paard al eens hoefbevangen geweest?
En als je paard eenmaal bevangen is geweest, wat dan? Je paard niet meer op het land? Of beperkt? We informeerden bij NMLHealth in Weesp. Wat adviseren jullie als een paard hoefbevangen is geweest. Soe vertelde: Insuline resistentie veroorzaakt een verstoring van de glucose(suiker) en energiehuishouding van je paard. Paarden met insulineresistentie lopen een verhoogde kans op hoefbevangenheid. In eerste instantie is het dus belangrijk voeding en beweging aan te passen. Het rantsoen moet worden aangepast met voldoende ruwvoer zoals stro, hooi of mager gras met laag suikergehalte. Voeding / paardenbrokken met daarin mais, tarwe of tarwezemelen, gerst, haver en melasse liever niet meer voeren. Daarnaast zorg je voor een goede glucosestofwisseling door bijvoorbeeld Phytonics Glucobalance.
Hoefbevangenheid bij paarden
- Hoe ontstaat deze pijnlijke ellende voor paarden?
- Waarom komt het zo vaak voor?
- Hoefbevangenheid kent meerdere oorzaken, stadia en herstelfases.
- Wat is de invloed van de stofwisseling op hoefbevangenheid?
- Alle ins & outs rondom voeding voor paarden met hoefbevangenheid.
Als ik kijk naar mijn agenda dan zie ik dat ik, zeker rond deze tijd (najaar en voorjaar) meer dan de helft van de tijd advies geef aan eigenaren met hoefbevangen paarden. Een korte analyse van de bezoekerscijfers van onze website geeft hetzelfde beeld. Kortom veel radeloze eigenaren met, vaak plotseling, gevaarlijk zieke paarden.
1 op de 5 paarden krijgt te maken met een vorm van hoefbevangenheid en het is naast koliek de belangrijkste reden voor euthanasie.
Wil je het hele artikel lezen? Klik dan op dit linkje.