Maagzweren bij IJslandse paarden

maagzweren bij IJslandse paarden

Maagzweren bij IJslandse paarden

We horen en lezen er steeds meer over. Onlangs nog een artikelen in het IJP, het magazine voor leden van het NSIJP. Het stamboek voor IJslandse paarden. Daardoor vind je ook op social media ineens heel veel vragen. 

Zijn maagzweren een nieuw modeverschijnsel? Of een onderkend verschijnsel? Als veel factoren tot maagzweren kunnen leiden is het dan niet dweilen met de kraan open? Stel je IJslander vindt traileren niet fijn. En krijgt hierdoor maagzweren. Zou je dan nooit meer met hem de hort op kunnen?
En stel je komt er achter dat je paard een zweer heeft, maar je hebt nooit iets gemerkt. Is een maagzweer bij paarden dan minder vervelend dan bij mensen? En als een paard zomereczeem heeft, dan heeft hij veel jeuk / stress… betekent dit dan ook een grotere kans op een maagzweer? En zo zijn er nog heel veel meer vragen te bedenken. 
 

Preventie maagzweren

 
Op www.paardenarts.nl lezen wij een stuk over preventie / hoe voorkom je maagzweren bij je paard. Een klein aantal punten uit dit artikel:
  • Zorg dat je paard voldoende ruwvoer ter beschikking heeft
  • Geef meerdere keren per dag kleine hoeveelheden krachtvoer en zeker niet meer dan 2 kilo per keer
  • Zorg dat je paard de hele dag toegang heeft tot water
  • Zorg voor zo min mogelijk stress voor het paard
  • Aangepaste arbeid, zware en moeilijke arbeid kan voor een paard een grote stressfactor zijn

Dit is slechts een piepklein stukje, denkend aan de IJslandse paarden dan moet het wel goed gaan met hen toch? Wij waren een paar weken geleden bij Lara ter Mors, er waren daar eigenaren om hun IJslandse paard te laten scopen. Om te ontdekken of er een maagzweer was maar ook om te zien of na het gebruik van medicatie de maagzweer al over was of….

Helaas hadden vrijwel alle IJslanders een maagzweer kort of langdurig. Wij werden er erg door geraakt en zijn gaan informeren bij verschillende deskundigen uit ons netwerk. Eigenlijk zijn de voorwaarden om een maagzweer te voorkomen juist bij de IJslanders prima in orde, maar helaas lieten de scopiën van de paarden iets heel anders zien. 

Vrijwel alle paarden kregen medicatie, advies over rantsoen en voermanagement. Het liet ons niet los. 

Natuurlijke oplossingen, zijn die er ook?

Dat was vooral de vraag… want eindeloos medicatie geven dat kan toch ook niet goed zijn? 

The Horsup Company heeft een product genaamd de Natural Digest; een natuurlijk supplement ter ondersteuning van een goede maag- en darmfunctie. Dit product wordt al meerdere jaren zowel in binnen- als buitenland ingezet. De naam Digest doet wellicht vermoeden dat het product zich alleen richt op vertering, maar niks is minder waar. Op veel plekken wordt de Digest geadviseerd wanneer maagzweren een rol spelen. Bij ernstige gevallen is medicatie uiteraard noodzakelijk en overleg met de dierenarts is een must. Natuurlijke producten worden ter ondersteuning ingezet en kunnen, maar zeker ook mogen, niet gezien worden als de oplossing voor maagzweren. Wel kan het een hele goede ondersteuning zijn en dat zit ‘m met name in het reguleren van de pH in de maag. De ervaring leert dat stallen die veel omeprazol inzetten, of soms zelfs preventief alle paarden hierop zetten, in aanvang de omeprazol geven met daarnaast de Digest. Maar dit verandert al snel naar een situatie waarbij men kiest om alleen de Natural Digest te gebruiken ter preventie. Doordat er vele factoren een rol spelen is het belangrijk om jouw paard goed in de gaten te houden; goed management doet al heel veel en het gedrag geeft ook al veel informatie over hoe jouw paard zich voelt. En dan nog kan het altijd gebeuren dat er een maagzweer ontstaat. Ga dan altijd in overleg met jouw dierenarts!

Meer voordelen met de Natural Digest

Naast het effect op de maag brengt de Digest nog meer voordelen met zich mee op het gebied van een optimale darmflora en vertering. Dat zit ‘m met name in de uitgekiende samenstelling. De voornaamste componenten zijn:

  • Gehydrolyseerde gistcomponenten: ter ondersteuning van de darmflora, vezel/ruwvoerafbraak
  • Vrije nucleotiden en nucleosiden: voor celregeneratie en -herstel
  • Beta-glucanen: ter ondersteuning van het immuunsysteem en binding van mycotoxines
  • MOS (mannan-oligosachariden): staat bekend om zijn vermogen om pathogene bacteriën (E. coli, Salmonella) te binden
  • Lithothamnium: regulering van verzuring, dus met name de pH in de maag

De Digest is destijds ontwikkeld omdat er een paard op stal was met maagzweren, waar ze maar niet vanaf kwamen. De Digest is dus ontwikkeld vanuit het ‘maagzweer-oogpunt’, en niet alleen om de vertering en/of darmgezondheid te ondersteunen. Het tweeledige effect (maag en darm) zorgt ervoor dat de Natural’Digest een graag gezien, en natuurlijk, supplement is. Aldus Fleur Aarsse van The Horsup Company.

De Digest geeft in veel gevallen al snel resultaat wanneer het gaat om het ondersteunen van bijvoorbeeld een suboptimale vertering of bij overgang van paddock naar weiland. Is er een problematiek welke al langer speelt dan zal het dus ook langer de tijd nodig hebben om een zichtbaar effect te hebben. Het advies is om dit product sowieso een maand te voeren, de darmflora moet immers ook tijd hebben om te optimaliseren. Bij maagzweren is het raadzaam om in contact te treden met specialisten op dit vakgebied. Ieder paard heeft hierin namelijk zijn/haar eigen verhaal en dan is een vast protocol niet het haalbaar. Een paardspecifieke aanpak zal meer resultaat geven.

Maagzweren bij IJslandse paarden traject

The Horsup Company en wij starten een traject; wij nodigen 5 paardeneigenaren uit om samen met ons te gaan ervaren wat de Natural Digest doet voor jouw paard.

Wil je meer over dit traject weten? Mail dan naar [email protected] en wij leggen het je graag uit.

Meer informatie over maagzweren

Wij delen graag informatie die wij tegenkomen bij onze leveranciers, deze blog vonden wij wij ASKHeltie, over symptomen en oorzaken. 

Deel:
Zo helpt voeding bij de aanpak van zomereceem
Zo helpt voeding bij de aanpak van zomereczeem
Yvonne van Dijk
Wil jij zomereczeem onder controle krijgen
Eques Kingsland unieke collectie
EQUES x Kingsland
Hoe herken je een slecht passend zadel
Hoe herken je een slecht passend zadel
Zomereczeem Thor 2024
Happy Skin producten ook voor de Shetlander
Winkelwagen0
Er zijn geen producten
Verder winkelen
0