Zaterdag 2 november zijn wij van 10:00 – 16:00 uur geopend en organiseren wij een 2e handsmarkt! 

00
D
00
U
00
M
00
S

Graaskorf of Grasmasker voor- en nadelen op een rij

Feed-X Gate-Timer

Graaskorf of Grasmasker voor- en nadelen op een rij

Eke paardenliefhebber houdt van de aanblik van vrolijk grazende paarden in een sappig weiland. Om de veelvraten onder de paarden deze ervaring niet te onthouden, is er een scala aan graaskorven op de markt. Handig, met name voor paarden met aanleg om dik te worden. Door een graasmasker krijgt een paard de grassprieten slechts mondjesmaat binnen. Hoe effectief is het? En hoe ga je om met frustratie en boosheid? Wij vonden een blog van Anneke Hallebeek. Zij heeft in deze blog de graaskorf – grasmasker voordelen ĂŠn nadelen op een rij gezet.

Voordelen

Dé graaskorf bestaat niet. Ruitershops bieden korven met een metalen raamwerkje, korven die op een omgekeerd kunststof emmertje lijken en graaskorven met een rond gaatje van enkele centimeters onderin. “Het grote voordeel van een graaskorf is dat het de voeropnamesnelheid beperkt”, steekt dierenarts en voerspecialist Anneke Hallebeek van wal. “Met een graaskorf kan een paard minder grote happen nemen en per minuut minder gras naar binnen werken. Met name paarden die te dik zijn, kunnen hierdoor langer buiten lopen. Een voordeel dus!

Gebruik bij insulineresistentie

Ook paarden met insulineresistentie kunnen baat hebben bij een graasmasker. In gras zit suiker en bij suikergevoelige paarden gaat het niet alleen om de hoeveelheid suiker, maar ook om de snelheid waarbij ze het binnenkrijgen. Met het masker krijgt hij de hoeveelheid gras geleidelijk binnen, zodat grote suikerpieken voorkomen worden. Ook paarden die kort in de wei staan, hebben soms de neiging om heel snel heel veel te eten. Een graaskorf vertraagt de voeropname in dat geval.

Effectief hulpmiddel

”Recent onderzoek wees uit dat de onderzochte paarden gemiddeld 82% minder droge stof opnamen wanneer ze een graasmasker droegen. “Ga zelf uit van 50 tot 80 procent, afhankelijk van de handigheid die je paard ermee heeft”, tipt Hallebeek. “Drinken kan een paard met een graasmasker ook probleemloos. Ik vind het grasmasker een effectief hulpmiddel, mits je het correct en bij de juiste graslengte gebruikt. Je paard hoeft het masker bijvoorbeeld niet 24 uur per dag te dragen, hij moet ook normaal kunnen kauwen en met zijn soortgenoten kunnen communiceren. Je paard kan door een grasmasker eten zolang het gras minimaal 5 centimeter lang, maar niet té lang is. Lange plukken gras duwt de korf plat en dan kan je paard er niet bij.-

Wennen aan het gras

Vergeet ook niet om je paard te leren met de korf om te gaan.”Net als aan alle nieuwe dingen moet een paard aan een graasmasker wennen.“ 

Zet het masker bij je paard op, loop even met hem rond en steek wat grassprieten door het masker. Paarden wennen over het algemeen snel aan graasmaskers en snappen het systeem ook vlot. Bovendien is het alternatief – namelijk dat een paard níét met zijn soortgenoten het weiland in kan – niet positief. Wanneer juist gebruikt is de graaskorf effectief.”

Nadelen

Aan het gebruik van grasmaskers kunnen haken en ogen kleven. Zo zijn er verhalen in omloop over paarden die boos worden wanneer ze een masker op hun neus krijgen. Het blijkt vaak lastig om een exemplaar te vinden dat goed blijft zitten. “Paarden zijn verrassend handig en het lukt de echte slimmeriken vaak wel om zichzelf van een graaskorf te ontdoen,” weet gedragsdeskundige dr. Machteld van Dierendonck. “De frustratie die een paard bij het dragen van een graasmasker ervaart, kan worden versterkt als het paard op rantsoen staat. Hij is immers te dik en dat wordt nog te vaak opgelost door het paard weinig tot geen voer meer te geven. Het paard heeft in zo’n situatie honger en kan door het masker ineens niet bij het gras waar hij, toen hij een dag eerder in de wei stond, nog wel bij kon.”

Belemmert het communicatie?

Het communicatie probleem valt wel mee, aangezien er voor het paard nog voldoende mogelijkheden resteren om met zijn soortgenoten te communiceren. Een paard kan zijn hoofd nog uitzwaaien en dreigen, alleen de daadwerkelijke hap niet maken. Wel kan de frustratie van het graasmasker zich uiten in meer geïrriteerd gedrag naar andere paarden. 

Graaskorf of Grasmasker voor- en nadelen op een rij

Is je vraag voldoende beantwoord over dit onderwerp, of heb je meerdere vragen. Dan even mailen naar de Atorka klantenservice hoor. Bellen kan ook, ons nummer is +31 (0) 348 446168.

Bijpassende blogs:

Bron: o.a. paardenvoerplein.nl

Muzzle Air graaskorf
Happy Belly Solid
VITALstyle SuikerBalans
VitalStyle Suikerbalans
Gluco Balance
Deel:
Hans van Dijk voor een echt passend zadel
Zadels voor paarden met een korte rug
Fager bit testen
Fager IJslandse kandarre getest
Zomereczeem Thor 2024
Happy Skin producten ook voor de Shetlander
De Tolthester zadels zomer 2018
TOP 3 meest voorkomende problemen met zadels
Het paard met krullende vacht
PPID en oudere paarden
Winkelwagen0
Er zijn geen producten
Verder winkelen
0