Tijdens Koningsdag krijg je 21% korting op 1 product, gebruik code KINGSDAY en de korting wordt automatisch verwerkt.  (m.u.v. zadels, supplementen, voer en boeken)

Blog paard

Blog paard, op deze pagina vind je blogs met informatie of producten voor het paard. Wij plaatsen hier blogs over testresultaten, producten, veelvoorkomende problemen en nog heel veel meer. Zo bespreken we het gebruik van een graaskorf, shampoo, de verschillende soorten voeding, zadels hoefbevangenheid… eigenlijk teveel om op te noemen. Wil je onze nieuwe blogs in je mail ontvangen? Meld je dan aan voor de Atorka Nieuwsbrief! In de nieuwsbrief plaatsen blogs, maar ook leuke acties en aanbiedingen.

ATORKA GASTBLOGGERS GEZOCHT!

Schrijf jij graag blogs over paard gerelateerde onderwerpen? Stuur een leuke blog of een idee voor een onderwerp gerust naar ons door. Wie weet kunnen we die wel plaatsen! Samen zijn we sterk… Wil jij een blog van ons delen? Dat kan altijd, het is wel fijn als je het ons even meldt. Onze collega’s van de klantenservice staan je graag te woord. Je kunt hen bereiken via [email protected].

Heb jij een paard met zomerkriebels
Paard, Uncategorized, Zomereczeem algemeen, Zomereczeem kennisbank
Heb jij een paard met zomerkriebels

Heb jij een paard met zomerkriebels

Zomereczeem, jeuk of andere huidproblemen? We weten hoeveel frustratie dat kan geven – voor je paard én voor jou. Daarom delen we bij Atorka Ruitersport graag onze kennis én de ervaringen van andere paardenliefhebbers.

Tijdens ons adviestraject ontdek je wat mogelijk een rol speelt bij huidproblemen: denk aan omgevingsfactoren, voeding en verzorging.

Vermoed je dat je paard zomereczeem aan het ontwikkelen is of twijfel je nog? Ga dan eerst eens aan de slag met de verbetering van het immuunsysteem van je paard. 

Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken. Bijvoorbeeld door het rantsoen van je paard eens goed onder de loep te nemen. Wat voer jij of wat voert de pensionstalhouder? En wat is de kwaliteit van het ruwvoer? Is er stress in de leefomgeving van je paard? En zijn dit punten die je kan verbeteren? 

Verbeteren immunsysteem

Misschien zijn alle punten die we hiervoor noemden wel in orde. Maar toch blijf je twijfelen, je paard heeft wat jeuk, komt slecht door zijn haren. Heeft van de winter last van mok gehad. Allemaal triggers die aangeven dat het immuunsysteem beter kan. 

Hoe ga je dan aan de slag? Een vraag die vaak gesteld wordt tijdens de advies gesprekken die wij voeren met de deelnemers van het Zomereczeem Advies Traject. 

Het inzetten van de Natural Digest samen met de Natural Immune is een goede optie. Met de Natural Digest ga je de maag/darm gezondheid verbeteren en de Natural Immune ondersteunt het immuunsysteem en verhoogt de weerstand van jouw paard.

Een goede darmgezondheid is ontzettend belangrijk. Een goede darmflora zorgt voor een optimaal evenwicht in de darm zelf om zo efficiÍnt mogelijk oa. vezels af te breken. Wanneer hier een onbalans in ontstaat, bijvoorbeeld door stress of het veranderen van voer, wordt er vaak gelijk een verandering gezien in de mest. En de paarden voelen zich dan ook minder prettig. Denk maar aan jezelf, heb je buikpijn dan voel je je toch minder prettig. 

Daarnaast bevat de darm een belangrijk deel van het immuunsysteem. Dat is ook heel logisch aangezien de darm in contact staat met allerlei stoffen van buitenaf. Een goede darmgezondheid gaat dus hand in hand met een goed immuunsysteem. Het een ondersteunt het ander.

Hoe dan de jeuk behandelen

De Natural Itch is een verzorgende en kalmerende lotion. Ook dit product is uiteraard een 100% natuurlijk en uniek product. We adviseren het voor de verzorging van de  manen, staart en vacht. Het werkt rustgevend voor de gevoelige huid en bij schrale plekken.

Lees goed de etiketten bij het inzetten van verzorgende producten. Niet altijd is een samenstelling echt handig voor je paard. Daarom kiezen wij o.a. voor de producten van The Horsup Company. 

Wil jij je paard graag wassen, denk dan aan de Natural Wash. En gebruik de Natural Star voor de staart en manen, wederom een fijn product op natuurlijke basis. We hebben er een leuk pakket van gemaakt, Natural Pakket Glossy. 

Toch zomereczeem

Heb je geen twijfels meer, heeft je paard echt zomereczeem? Wat kan je dan doen? Daarvoor hebben wij het Zomereczeem Advies Traject ontwikkeld. Je kan je aanmelden via onze site, via de mail en de app groep delen we regelmatig kennis en ervaringen. Dit doen wij samen met een groep deskundigen. Ben je benieuwd of het traject ook iets voor jouw kan zijn, hier lees je er alles over. 

Samen zijn we sterker, ook in het onder controle krijgen van deze lastige aandoening. Garantie kunnen we niet geven, ieder paard vertelt zijn eigen verhaal. Maar met onze kennis en ervaring ga je werken aan een betere basis voor je paard. Wat voor resultaat dat heeft, dat gaat je paard je laten zien. 

Heb je vragen over deze blog? Mail dan naar [email protected] of bel 0348446168

Ons team helpt je graag!

Horsup Pakket Boost
Met Horsup Pakket Boost geef jij je paard een echte boost!
Horsup Pakket Glossy
Horsup Pakket Glossy om te shinen met je paard of pony
De Paardenkamp Soest en Atorka
Algemeen, Paard, Zomereczeem kennisbank
De Paardenkamp Soest en Atorka

De Paardenkamp Soest en Atorka

Voor het eerst zijn wij aanwezig tijdens de Dag van het Oudere Paard, zaterdag 21 juni. Wij zijn gevraagd om een stand te plaatsen op het kennisplein om de bezoekers te helpen met vragen die zij hebben rondom kriebels en zomereczeem. Hoe tof is dat?

De Paardenkamp Soest

Wie kent het niet? Bij Stichting De Paardenkamp in Soest genieten 120 paarden en pony’s van 20 jaar en ouder van hun pensioen. De stichting bestaat al sinds 1962 en inmiddels hebben meer dan 700 dieren bij ons een welverdiende oude dag doorgebracht. Allemaal dankzij de steun van donateurs! 
Naast de verzorging van onze eigen paarden en pony’s, delen we de kennis die we in al die jaren hebben opgedaan graag én is De Paardenkamp een leuke bestemming voor een dagje uit.

Kom vooral eens bij ons op bezoek en maak kennis met onze bewoners!

De Dag van het Oudere Paard

Hoe beter het welzijn van jouw paard is geregeld, hoe groter de kans dat hij langer gezond en fit blijft. Maar wat komt daar eigenlijk bij kijken? Voor de tiende keer organiseert De Paardenkamp in Soest de Dag van het Oudere Paard die, anders dan de naam misschien doet vermoeden, óók heel interessant is als je paard nog niet oud is.

Tal van experts zoals dierenartsen van de Universiteit Utrecht, de eigen dierenartsen, tandarts en hoefsmid van De Paardenkamp, Femke DĂślle, Annemarie van der Toorn en andere deskundigen geven korte lezingen. Achterop het terrein wordt een kennisplein ingericht, waar workshops gevolgd kunnen worden en leuke of praktische producten verkrijgbaar zijn. We toveren daarvoor onze stallen en andere ruimtes om in mini-collegezalen. Altijd al een bezoek willen brengen aan onze oudere bewoners op het Paddock Paradise? Ga mee met een rondleiding.

Tussen de middag verzorgt Jolanda Adelaar een demonstratie met haar paard Jai.

Dag van het Oudere Paard begint om 9.30 en duurt tot 17.00 uur.
Wil je meer informatie over het programma of kaarten bestellen? Ga dan naar www.dagvanhetouderepaard.nl

Ook leuk als uitje met stalgenoten, je rijvereniging of vrienden van de manege.

Kennisplein

Zaterdag 21 juni wordt er ook een kennisplein ingericht, waar leuke of praktische producten verkrijgbaar zijn. Maar het zijn niet zomaar kraampjes. Alle standhouders doen iets extra’s, in de vorm van een actie, een mini workshop, een prijsvraag of een quiz. Je kunt met standhouders in gesprek over alles wat jij wilt weten over de optimale verzorging van paarden. Denk bijvoorbeeld aan advies over welk supplement het beste werkt bij paarden met zomereczeem. Want dat gaan wij allemaal uitleggen in onze stand. De hele dag is Roel Boersma van Doderm aanwezig om alle vragen te beantwoorden over Doderm. Yvonne van Dijk en Sanne van Baak leggen alles uit over het Zomereczeem Advies Traject. 

Wij brengen alleen producten mee die betrekking hebben op zomereczeem / huidproblemen bij paarden. Wil je graag die ene deken even zien, of dat ene product even ruiken? Mail dan naar [email protected] en we brengen het geheel vrijblijvend voor je mee. 

Tot 21 juni!

Team Atorka

 

PS; Kun je niet wachten tot 21 juni, heeft je paard veel jeuk en zit je met veel vragen? Meld je aan voor ZAT, er staan zo’n 50 – 60 mensen klaar om je te helpen/ te adviseren en te steunen. Jeuk bij je paard is echt niet leuk, daarom zijn wij het ZAT traject gestart. 

Zomereczeem Advies Traject
Zomereczeem Advies Traject
NaturalRock
Natural Rock liksteen voor paarden digest
Doderm Hydro RepairGel Horse
RepairGel voor paarden
Zo helpt voeding bij de aanpak van zomereceem
Zo helpt voeding bij de aanpak van zomereczeem
Dodem reviews
Paard, Zomereczeem algemeen, Zomereczeem kennisbank
Doderm reviews

Doderm reviews

We horen regelmatig goede verhalen over dit product, maar nu ontvingen wij ook een review in de mailbox. 

Voor & Na met Doderm

Dit is het verhaal van Kate. In december onderging ze een zware buikoperatie. Tijdens het genezingsproces ontstond een lichte infectie en overmatige wildgroei van weefsel.
Haar eigenaar begon twee keer per dag Doderm Hydro RepairGel aan te brengen en het resultaat spreekt voor zich.
De voor-en-na foto’s laten zien hoe krachtig zachte, microbioom vriendelijke huidverzorging kan zijn. Doderm ondersteunt het natuurlijke herstelproces van de huid — zonder antibiotica, maar met de hulp van polyklonale antilichamen en andere natuurlijke ingrediĂŤnten.
We zijn altijd blij om te zien hoe onze producten een verschil maken in het leven van dieren en hun eigenaren.
 
Marjan schreef in de Zomereczeem App groep; “Tot nu toe het beste product voor wondherstel, echt fijn!” 
Maar ook Nel, deelnemer ZAT traject schreef: “Doderm werkt goed voor de wondjes, nooit eerder zo’n fijn product gehad”. 
 
Doderm reviews we ontvangen ze graag! Deel jij ook je ervaring met ons? Laat het weten via [email protected]
Doderm reviews

Wat is Doderm precies?

Doderm Hydro RepairGel Horse is een verzorgende gel voor de huid met 100% natuurlijke ingrediĂŤnten.

De hydrogel is ontwikkeld voor de verzorging van de geïrriteerde huid bij paarden, met bijvoorbeeld door mok of zomereczeem. Maar de hydrogel kan ook worden gebruikt bij de wondverzorging van kleine oppervlakkige schaafwondjes.
Als laatste is het ook geschikt als “anti-flare-up” verzorging om het opnieuw ontsteken van een chronisch geïrriteerde huid onder controle te houden. 

Kenmerken:

  • 100% natuurlijke ingredienten
  • Zonder synthetische conserveringsmiddelen.
  • Voorzien van een lichte lavendelgeur.
  • Gemakkelijk aan te brengen.
  • Ontwikkeld in samenwerking met dierenartsen
  • Uitgebreid getest
  • Dopingvrij en veilig voor drachtige merries

Doderm Hydro RepairGel kan worden gebruikt als een natuurlijk alternatief voor cortisonen of antibiotica.
Het is ook geschikt als nazorg na een intensieve behandeling van de huid met andere middelen om de huid weer te stabiliseren.

De hydrogel heeft een pH-waarde die is aangepast aan de huid van het paard.
Het is gemakkelijk aan te brengen op de vacht en dringt dankzij de consistentie door in de huid waar het snel wordt opgenomen.

Doderm Hydro RepairGel Horse is dopingvrij en veilig voor drachtige merries.

Heb je vragen over Doderm? Mail dan naar [email protected] 

Wie zijn de mensen achter Doderm

Er zijn zoveel middelen op de markt, we selecteren zorgvuldig ons aanbod voordat we ze opnemen in de winkel. Zo ook de producten van het merk Doderm. Wie zijn de mensen achter Doderm, wat is hun verhaal. Ook dat delen wij, transparantie is belangrijk als je op zoek bent naar een oplossing voor huid- en wondproblemen bij je paard. 

Bij Doderm streven ze naar een evenwichtig ecosysteem. Dit zorgt voor een gezondere wereld voor dieren, de natuur en toekomstige generaties. De aanpak is gebaseerd op het gebruik van circulaire grondstoffen. 

Doderm en ZAT traject

Doderm is ÊÊn van de bedrijven die ons Zomereczeem Advies Traject ondersteunt. Meld je aan en ontvang veel kennis en kunde om je paard met zomereczeem te helpen. 

ZAT staat voor Zomereczeem Advies Traject!

Hoe werkt Doderm

Doderm werkt onder andere met antilichamen uit koemelk. Dit naast de andere ingrediÍnten maakt Doderm uniek in haar werking. De antilichamen binden de toxinen die bacteriÍn uitscheiden. Daardoor kunnen deze toxinen de huid niet meer beschadigen. Waardoor een eventuele ontsteking tegen gegaan kan worden. Alles bij Doderm is op basis van 10 jaar wetenschappelijk onderzoek bij mensen en dieren. 

maagzweren bij IJslandse paarden
Paard
Maagzweren bij IJslandse paarden

Maagzweren bij IJslandse paarden

We horen en lezen er steeds meer over. Onlangs nog een artikelen in het IJP, het magazine voor leden van het NSIJP. Het stamboek voor IJslandse paarden. Daardoor vind je ook op social media ineens heel veel vragen. Maar er is ook een maagzweren bij paarden op Facebook, wat een leed kom je daar tegen. De kop van deze blog hoort eigenlijk maagzweren bij paarden te zijn, maar door ons bezoek aan Lara ter Mors werden we geraakt. En daar stonden vooral IJslandse paarden.

Maagzweren modeverschijnsel

Zijn maagzweren een nieuw modeverschijnsel? Of een onderkend verschijnsel? Als veel factoren tot maagzweren kunnen leiden is het dan niet dweilen met de kraan open? Stel je IJslander vindt traileren niet fijn. En krijgt hierdoor maagzweren. Zou je dan nooit meer met hem de hort op kunnen?

En stel je komt er achter dat je paard een zweer heeft, maar je hebt nooit iets gemerkt. Is een maagzweer bij paarden dan minder vervelend dan bij mensen? En als een paard zomereczeem heeft, dan heeft hij veel jeuk / stress… betekent dit dan ook een grotere kans op een maagzweer? En zo zijn er nog heel veel meer vragen te bedenken. 
 

Preventie maagzweren

 
Op www.paardenarts.nl lezen wij een stuk over preventie / hoe voorkom je maagzweren bij je paard. Een klein aantal punten uit dit artikel:
  • Zorg dat je paard voldoende ruwvoer ter beschikking heeft
  • Geef meerdere keren per dag kleine hoeveelheden krachtvoer en zeker niet meer dan 2 kilo per keer
  • Zorg dat je paard de hele dag toegang heeft tot water
  • Zorg voor zo min mogelijk stress voor het paard
  • Aangepaste arbeid, zware en moeilijke arbeid kan voor een paard een grote stressfactor zijn

Dit is slechts een piepklein stukje, denkend aan de IJslandse paarden dan moet het wel goed gaan met hen toch? Wij waren een paar weken geleden bij Lara ter Mors, er waren daar eigenaren om hun IJslandse paard te laten scopen. Om te ontdekken of er een maagzweer was maar ook om te zien of na het gebruik van medicatie de maagzweer al over was of….

Helaas hadden vrijwel alle IJslanders een maagzweer kort of langdurig. Wij werden er erg door geraakt en zijn gaan informeren bij verschillende deskundigen uit ons netwerk. Eigenlijk zijn de voorwaarden om een maagzweer te voorkomen juist bij de IJslanders prima in orde, maar helaas lieten de scopiÍn van de paarden iets heel anders zien. 

Vrijwel alle paarden kregen medicatie, advies over rantsoen en voermanagement. Het liet ons niet los. 

Natuurlijke oplossingen, zijn die er ook?

Dat was vooral de vraag… want eindeloos medicatie geven dat kan toch ook niet goed zijn? 

The Horsup Company heeft een product genaamd de Natural Digest; een natuurlijk supplement ter ondersteuning van een goede maag- en darmfunctie. Dit product wordt al meerdere jaren zowel in binnen- als buitenland ingezet. De naam Digest doet wellicht vermoeden dat het product zich alleen richt op vertering, maar niks is minder waar. Op veel plekken wordt de Digest geadviseerd wanneer maagzweren een rol spelen. Bij ernstige gevallen is medicatie uiteraard noodzakelijk en overleg met de dierenarts is een must. Natuurlijke producten worden ter ondersteuning ingezet en kunnen, maar zeker ook mogen, niet gezien worden als de oplossing voor maagzweren. Wel kan het een hele goede ondersteuning zijn en dat zit ‘m met name in het reguleren van de pH in de maag. De ervaring leert dat stallen die veel omeprazol inzetten, of soms zelfs preventief alle paarden hierop zetten, in aanvang de omeprazol geven met daarnaast de Digest. Maar dit verandert al snel naar een situatie waarbij men kiest om alleen de Natural Digest te gebruiken ter preventie. Doordat er vele factoren een rol spelen is het belangrijk om jouw paard goed in de gaten te houden; goed management doet al heel veel en het gedrag geeft ook al veel informatie over hoe jouw paard zich voelt. En dan nog kan het altijd gebeuren dat er een maagzweer ontstaat. Ga dan altijd in overleg met jouw dierenarts!

Meer voordelen met de Natural Digest

Naast het effect op de maag brengt de Digest nog meer voordelen met zich mee op het gebied van een optimale darmflora en vertering. Dat zit ‘m met name in de uitgekiende samenstelling. De voornaamste componenten zijn:

  • Gehydrolyseerde gistcomponenten: ter ondersteuning van de darmflora, vezel/ruwvoerafbraak
  • Vrije nucleotiden en nucleosiden: voor celregeneratie en -herstel
  • Beta-glucanen: ter ondersteuning van het immuunsysteem en binding van mycotoxines
  • MOS (mannan-oligosachariden): staat bekend om zijn vermogen om pathogene bacteriĂŤn (E. coli, Salmonella) te binden
  • Lithothamnium: regulering van verzuring, dus met name de pH in de maag

De Digest is destijds ontwikkeld omdat er een paard op stal was met maagzweren, waar ze maar niet vanaf kwamen. De Digest is dus ontwikkeld vanuit het ‘maagzweer-oogpunt’, en niet alleen om de vertering en/of darmgezondheid te ondersteunen. Het tweeledige effect (maag en darm) zorgt ervoor dat de Natural’Digest een graag gezien, en natuurlijk, supplement is. Aldus Fleur Aarsse van The Horsup Company.

De Digest geeft in veel gevallen al snel resultaat wanneer het gaat om het ondersteunen van bijvoorbeeld een suboptimale vertering of bij overgang van paddock naar weiland. Is er een problematiek welke al langer speelt dan zal het dus ook langer de tijd nodig hebben om een zichtbaar effect te hebben. Het advies is om dit product sowieso een maand te voeren, de darmflora moet immers ook tijd hebben om te optimaliseren. Bij maagzweren is het raadzaam om in contact te treden met specialisten op dit vakgebied. Ieder paard heeft hierin namelijk zijn/haar eigen verhaal en dan is een vast protocol niet haalbaar. Een paardspecifieke aanpak zal meer resultaat geven.

Maagzweren bij IJslandse paarden traject

The Horsup Company en wij starten een traject; wij nodigen 5 paardeneigenaren uit om samen met ons te gaan ervaren wat de Natural Digest doet voor jouw paard.

Wil je meer over dit traject weten? Mail dan naar [email protected] en wij leggen het je graag uit.

Meer informatie over maagzweren

Wij delen graag informatie die wij tegenkomen bij onze leveranciers, deze blog vonden wij wij ASKHeltie, over symptomen en oorzaken. 

Zo helpt voeding bij de aanpak van zomereceem
Algemeen, Paard, Zomereczeem kennisbank
Zo helpt voeding bij de aanpak van zomereczeem

Zo helpt voeding bij de aanpak van zomereceem

Zomereczeem is een seizoensgebonden aandoening die vooral voorkomt in de warmere maanden. Het wordt veroorzaakt door een allergische reactie op de beten van bepaalde insecten, met name knutten. Het speeksel van deze insecten bevat stoffen waar sommige paarden overgevoelig voor zijn. Dit leidt tot een heftige immuunreactie met intense jeuk als gevolg.

Het is belangrijk om zomerjeuk te onderscheiden van andere vormen van jeuk bij paarden. Jeuk kan namelijk ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld:

  • Insectenbeten: Naast knutten kunnen ook andere insectenbeten zorgen voor jeuk. Denk aan muggen, dazen en sommige stalvliegen.
  • Schimmelinfecties: ringworm is een veelvoorkomende schimmelinfectie die jeuk en kale plekken kan veroorzaken.
  • Mijtinfecties: mijten kunnen zich ingraven in de huid en veroorzaken intense jeuk, vooral bij de benen (mok) en de staartbasis.
  • Luizen: luizen zijn kleine insecten die zich voeden met bloed en huidcellen. Ze veroorzaken jeuk en irritatie, vooral in de wintermaanden.
  • AllergieĂŤn: naast de allergie voor knuttenbeten kunnen paarden ook allergisch zijn voor bijvoorbeeld pollen, stofmijten of bepaalde voedingsmiddelen.

In tegenstelling tot deze andere oorzaken is zomereczeem dus specifiek seizoensgebonden en gerelateerd aan de aanwezigheid van knutten. Hoewel voeding een rol kan spelen bij het verminderen van de symptomen van zomereczeem, is het belangrijk om ook andere oorzaken van jeuk uit te sluiten en indien nodig te behandelen.

Waarom meer jeuk in het voorjaar en de zomer? De rol van suikers en fructanen

Ook paarden die geen eczeem hebben, kunnen in het voorjaar en de zomer meer last hebben van jeuk. Een belangrijke oorzaak hiervan is de verandering in het voedselaanbod. In het voorjaar begint het gras te groeien en dit jonge gras bevat vaak veel suikers en fructanen.

Fructanen zijn complexe koolhydraten die door het paard niet goed verteerd kunnen worden in de dunne darm. Ze komen terecht in de dikke darm, waar ze gefermenteerd worden door bacteriĂŤn. Dit fermentatieproces kan leiden tot een verstoring van de darmflora en de productie van melkzuur. Een verstoring van de darmflora kan leiden tot een overreactie van het immuunsysteem.

Daarnaast kan een overmaat aan suikers en snelle koolhydraten ontstekingen bevorderen, wat de jeuk kan verergeren. Het is dus belangrijk om ook bij paarden zonder zomerjeuk de suiker- en fructaaninname in het voorjaar en de zomer in de gaten te houden. Goed ruwvoer, beperkte weidegang en eventueel een supplement ter ondersteuning van de darmflora kunnen helpen om de jeuk te verminderen.

De relatie tussen overgevoeligheid, immuunsysteem en zomerjeuk

Zomereczeem is eigenlijk een overdreven reactie van het immuunsysteem op het speeksel van bepaalde insecten, vaak knutten. Het lichaam van je paard ziet dit speeksel als een bedreiging en activeert een cascade van immuunreacties. Deze reacties veroorzaken de bekende symptomen: jeuk, huidirritatie, schilfers en soms zelfs haarverlies.

Maar wat heeft dit met voeding te maken?

Simpel: de gezondheid van het immuunsysteem wordt sterk beĂŻnvloed door de voeding die je paard binnenkrijgt. Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen of een disbalans in de darmflora kan het immuunsysteem uit balans brengen, waardoor je paard gevoeliger wordt voor overreacties.

Voeding als bouwsteen voor een veerkrachtig immuunsysteem

Een gezond immuunsysteem heeft de juiste bouwstenen nodig om optimaal te functioneren. Denk hierbij aan:

  • Voldoende vitaminen en mineralen: vooral vitamine E, selenium, koper en zink spelen een belangrijke rol bij de immuunfunctie. Een gezonde balancer zijn daarvoor bij uitstek geschikt.
  • Omega-3 vetzuren: deze vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking en kunnen helpen de overgevoeligheidsreactie te verminderen.
  • Prebiotica: een gezonde darmflora is essentieel voor een goed functionerend immuunsysteem. Prebiotica voeden de goede bacteriĂŤn in de darmen, zie op hun beurt weer het immuunsysteem van je paard ondersteunen. De ruwvoermixen en gastro-mashes van Florian hebben een perfecte prebiotische werking. Ze ondersteunen daarmee niet alleen een goede vertering, maar ook het goed functioneren van het immuunsysteem.
  • Antioxidanten: deze stoffen beschermen de cellen tegen schade door vrije radicalen, die vrijkomen bij ontstekingsreacties. Ook hier geldt dat gezonde ingrediĂŤnten de basis vormen, zoals in onze ViMi Care.

Het is belangrijk om te realiseren dat een teveel aan bepaalde voedingsstoffen ook een averechts effect kan hebben. Een overmaat aan suikers en snelle koolhydraten kan bijvoorbeeld ontstekingen bevorderen en de darmflora uit balans brengen.

Praktische voedingstips voor paarden met zomerjeuk

Wat kun je nu concreet doen om de voeding van je paard aan te passen? Hier zijn een paar praktische tips:

  1. Kwaliteit boven kwantiteit: kies voor hoogwaardig ruwvoer met een gevarieerde samenstelling. Gemengd ruwvoer is ideaal.
  2. Beperk suikers en snelle koolhydraten: vermijd tarwe, melasse en suiker en zetmeelrijke producten.
  3. Voeg omega-3 vetzuren toe: lijnzaad(olie) is goede bronnen van omega-3 vetzuren. Daarom verwerken ze bij Florian die dan ook in onze ruwvoermixen en in veel van onze oerbrokken en support mixen.
  4. Ondersteun de darmflora: overweeg een prebiotica-supplement om de darmflora in balans te brengen, zoals de Natural Digest bijvoorbeeld.
  5. Zorg voor voldoende vitaminen en mineralen: een goede balancer kan helpen om eventuele tekorten aan te vullen.
  6. Bied seizoensgebonden ondersteuning: pas de voeding aan naar gelang het seizoen. Tijdens de periode dat de jeuk het hevigst is, kan je paard extra ondersteuning gebruiken in de vorm van bijvoorbeeld een supplement met antioxidanten.

Praktische tips voor management rond paarden met zomerjeuk

Naast de juiste voeding zijn er nog een aantal andere maatregelen die je kunt nemen om je paard te helpen bij zomerjeuk:

  1. Bescherming tegen insectenbeten: dit is de belangrijkste stap! Gebruik een vliegendeken die het grootste deel van het lichaam bedekt, inclusief de buik en de staartbasis. Smeer je paard regelmatig in met een insectenwerend middel.
  2. Stalmanagement: stal je paard tijdens de schemering en de nacht, wanneer de knutten het meest actief zijn. Gebruik horrengaas voor de ramen en deuren om de insecten buiten te houden.
  3. Weidemanagement: vermijd weides in de buurt van stilstaand water, waar knutten zich graag voortplanten. Zorg voor voldoende beschutting op de weide, zodat je paard kan schuilen voor de zon en de insecten.
  4. Huidverzorging: Gebruik een verzachtende en herstellende crème om de huid te hydrateren en te beschermen, zoals de Doderm Hydro Repair Gel

Mythes ontkracht

Er bestaan veel misvattingen over voeding en jeuk. Een veelgehoorde mythe is dat jeuk volledig te genezen is met een speciaal dieet. Helaas is dit niet waar!

Voeding kan de klachten wel aanzienlijk verminderen, maar het is geen wondermiddel. Het is belangrijk om een holistische aanpak te hanteren, waarbij je ook kijkt naar andere factoren, zoals de leefomgeving van je paard en preventieve maatregelen. Het is raadzaam om altijd in overleg met een dierenarts of voedingsdeskundige te werken om een optimaal plan te maken voor jouw paard.

Conclusie

Jeuk is een vervelend probleem dat veel ongemak kan veroorzaken bij paarden. Of het nu gaat om zomerjeuk of andere oorzaken, voeding speelt een cruciale rol bij het verminderen van de klachten en het ondersteunen van de algehele gezondheid van je paard. Door te kiezen voor een uitgebalanceerd dieet, rijk aan essentiĂŤle voedingsstoffen en arm aan suikers en snelle koolhydraten, kun je het immuunsysteem van je paard versterken en overgevoeligheidsreacties verminderen. Vergeet niet dat een gezonde darmflora essentieel is. Met de juiste voeding en een holistische aanpak kan je paard weer comfortabel de zomer doorkomen!

Wil je de voeding van je paard optimaliseren om hem te ondersteunen bij jeuk? En weet je niet hoe je dit kan aanpakken? Bel ons gerust we adviseren je graag. Of meld je aan voor het Zomereczeem Advies Traject, daarbij krijg je jaarrond advies voor je paard of pony met zomereczeem. 

Met dank aan Pieter dde Gouw van Florian Horsefood, hij gaf onlangs een heldere presentatie over zomereceem voor de leden van het ZAT traject. 

Bron: Florian Horsefood

Yvonne van Dijk
Algemeen, Paard, Zomereczeem kennisbank
Wil jij zomereczeem onder controle krijgen

Wil jij zomereczeem onder controle krijgen

Dan heb je meer te doen dan het knutje bestrijden en een eczeemdeken op je paard leggen. Zomereczeem / zomerjeuk / zomerkriebels het is allemaal hetzelfde en vaak ligt de basis bij een niet passend rantsoen en minder gelukkig gekozen manier van het houden van het paard. Meestal is dit het begin van de ellende, maar hoe krijg je dit weer enigszins op de rit binnen de mogelijkheden die je hebt? 

Wij helpen je graag, we geven tips en adviezen zodat je bewuster een keuze kunt maken voor je paard. Dit doen wij tijdens het Zomereczeem Advies Traject, een traject wat wij al heel wat jaren bieden, maar dit jaar veel breder neerzetten. We noemen het ons ZAT traject. 

Het Atorka netwerk is erg groot en samen met de deskundigen uit dit netwerk bieden wij deze kennis.  Iedere maand organiseren wij een online meeting, binnenkort is Anne Lem aan het woord bijvoorbeeld. 

Dat de Happy Belly in combinatie met de Happy Skin producten goed aanslaat bij veel paarden dat is bekend. We hebben diverse blogs geplaatst en wij horen dit ook op evenementen die wij bezoeken om te vertellen over het ZAT traject en kennis te delen. 

Een gezonde darm is de basis voor ieder paard

Een gezonde darm is de basis voor ieder paard en die ga je krijgen door goed naar het rantsoen te kijken. Wat voer jij je paard, hoe is de kwaliteit van het ruwvoer? Staat het (te) lang op het gras? Is het allemaal wel passend voor je paard?  Soms heeft de darm hulp nodig, hiervoor zijn verschillende supplementen. Zijn er veel en langdurig problemen, blijf niet te lang van alles proberen maar schakel de dierenarts in.

Daarnaast is wond verzorging erg belangrijk. Zorg dat je product een goede onderbouwing heeft en weet wat je op je paard smeert. Doderm RepairGel maar ook de Happy Skin Huidgel zijn goede producten.

In samenwerking met Doderm Nederland organiseren we binnenkort een online meeting hierover. Het is zo belangrijk om geen stoffen die schadelijk zijn voor je paard te gebruiken. Misschien zijn de vliegen dan wel snel weg of lijkt de jeuk weg, vaak wordt het probleem alleen maar groter. Hoe dit kan, dat vertelt  Dr. Beatrix FÜrster van Doderm Nederland in deze meeting. 

En als je dan toch een eczeemdeken op je paard of pony wilt leggen? Gebruik dan een ademende en goed passende deken. Klop de deken regelmatig uit, zodat de deken ook luchtig blijft of beter, was de deken regelmatig. Ook hierover krijg je advies tijdens het ZAT traject.

Dus wil jij zomereczeem onder controle krijgen, ga dan kennis verzamelen en bekijk wat past voor jouw paard of pony. Wij hebben inmiddels zo’n 25 jaar ervaring met dit onderwerp, veel leveranciers en deskundigen gesproken, bijscholingen gevolgd en een groot netwerk gebouwd.

Garantie dat je zomereczeem onder controle krijgt?

Garantie dat het werkt, die kunnen wij niet geven. Ieder paard vertelt namelijk zijn eigen verhaal. Heeft het paard jaren een slecht rantsoen gehad, bijvoorbeeld ruwvoer vol schimmels en brok met te veel suikers en zetmeel? Of is het een pechvogel en heeft het veel medicatie nodig gehad? Dat neem je niet in een paar maanden tijd weg. Die darm heeft echt de tijd nodig om te herstellen, je paard krijgt een betere weerstand en de klachten worden langzamerhand minder. Mits alles goed blijft gaan natuurlijk. Want komt er toch weer een mindere partij ruwvoer voorbij, staat je paard te lang in het gras, of moet er geÍnt worden als de weerstand toch al laag is. Tja dan doe je weer wat stappen achteruit. En dit zijn maar enkele voorbeelden die van invloed kunnen zijn.  

Nogmaals, die proberen wij allemaal te uit te leggen tijdens het ZAT traject Heb je nog vragen hierover? Bellen mag ook 0348446168 is ons nummer of mail naar [email protected].

Team Atorka

Horsup Natural Digest
Natural Digest
Doderm Hydro RepairGel Horse
RepairGel voor paarden
Zomereczeem Advies Traject
Zomereczeem Advies Traject
Zo helpt voeding bij de aanpak van zomereceem
Zo helpt voeding bij de aanpak van zomereczeem
Eques Kingsland unieke collectie
Algemeen, Paard, Ruiter
EQUES x Kingsland

EQUES x Kingsland

Een unieke samenwerking met als resultaat een kleding collectie special voor de IJslander ruiter. Uiteraard kan iedere ruiter met deze kleding rijden. Er komen een nieuwe dames- en heren jodhpurbroek, een geweldig jack, sokken, polo-shirts en nog veel meer. Alles leverbaar vanaf medio april, de broeken laten iets langer op zich wachten. 

Nordic Harmony

Onlangs krgen wij van Eques het volgende bericht:

“Wij van EQUES zijn verheugd en trots om onze samenwerking met Kingsland te presenteren. Een partnerschap waarbij twee sterke merken synergie creĂŤren door complementaire expertise en ervaring in ruiterkleding en -uitrusting voor IJslandse paarden en hun ruiters te combineren.

Samen lanceren we een stijlvolle, Scandinavisch geĂŻnspireerde kledingcollectie met de nieuwste technologie en functionele ontwerpen die het hele jaar door in de behoeften van elke IJslandse ruiter voorzien.”

En die collectie hebben wij in februari op de SPOGA al gezien, we zijn onder de indruk en super enthousiast. 

Over Kingsland

Kingsland staat synoniem voor kwaliteit, functionaliteit en de perfecte pasvorm. Hun toewijding aan innovatie en een uitstekende consumentenervaring hebben Kingsland tot een voorkeurskeuze gemaakt voor ruiters wereldwijd. Kingsland voorziet ruiters al jaren van hoogwaardige, technische en functionele ruitersportkleding en -uitrusting. Hun toewijding aan innovatie en een uitstekende consumentenervaring hebben Kingsland tot een voorkeurskeuze gemaakt voor ruiters wereldwijd.

Over EQUES

EQUES is opgericht door Rasmus Møller Jensen, een professionele en gepassioneerde IJslandse ruiter met een levenslange ervaring in internationale wedstrijden, fokbeoordelingen en lesgeven. EQUES staat bekend om zijn diepgaande begrip van de behoeften van IJslandse ruiters en expertise in rijuitrusting die voldoet aan de hoogste eisen, of het nu gaat om professionele of recreatieve ruiters.

“Nordic Harmony” – Een revolutionaire kledingcollectie voor IJslandse ruiters

De Nordic Harmony-collectie is het resultaat van de synergie tussen Kingslands technische expertise en EQUES’ unieke kennis van IJslandse ruiters. De collectie omvat alles van technisch geavanceerde jassen en broeken tot speciaal ontworpen accessoires, allemaal ontwikkeld voor maximaal comfort en functionaliteit.

Elk product is ontworpen om een uitstekende ervaring te bieden, waarbij comfort en functionaliteit hand in hand gaan met esthetiek en kwaliteit.

Een gedetailleerde beschrijving van alle lente-/zomerstijlen in de collectie vind je in Werkboek SS2025 . 

Een spannende reis

Nordic Harmony markeert het begin van een nieuw tijdperk voor IJslandse ruiters, waar innovatie en traditie in perfecte harmonie samenkomen. Wij kijken ernaar uit om de producten aan te bieden die nieuwe normen stellen in kwaliteit en stijl.

Introductie bij Atorka

Vanaf medio april is deze geweldige collectie ook via Atorka leverbaar.
Er komt een leuke like & winactie, een fotoshoot en tijdens Koningsdag is er nog een speciale actie rondom Eques Kingsland. Volg je ons op social media, dan mis je niets. Of meld je aan voor de Atorka Nieuwsbrief, daarin zal alles uitgelegd worden over de like & winactie. 
Eques Kingland

Zadels

De zadels zijn erg belangrijk voor Rasmus. Het ideale zadel voor het IJslandse paard is door en voor hem ontworpen met een flexibele boom en een brede kamer om ervoor te zorgen dat de rug van het paard vrij onder de ruiter kan werken.
Niet in de laatste plaats moeten zadel kussens dezelfde lengte als het zadel hebben en zeker niet niet langer. Dit om belasting van de rug van het paard na de 18e rib te voorkomen. Dit is vaak een probleem, aangezien de meeste IJslandse paarden een kort zadeldragend gebied hebben.

Atorka is trotse dealer van de Eques zadels. Wij leveren alle zadels van dit merk. 

Eques zadels zijn gemaakt van superieure kwaliteit leer en in diverse maten leverbaar. Keuze uit foam of wollen kussens en uiteraard voorzien van een verwisselbaar kopijzer. Hans van Dijk onze gediplomeerde zadelpasser kan je alles vertellen over deze zadels. 

En sinds 2025 is Atorka Premium Retailer van Eques!

Hoe herken je een slecht passend zadel
Algemeen, Paard
Hoe herken je een slecht passend zadel

Hoe herken je een slecht passend zadel

Voor een kenner/ zadelpasser is dit erg simpel, maar niet iedereen weet waar op te letten. Omdat onze zadelpasser Hans van Dijk regelmatig slecht passende zadels tegenkomt, hebben we deze blog geschreven. 

Zijn specialisme is zadels voor paarden met een korte rug. Een aantal zadelproblemen die vaak bij paarden met een korte rug voorkomen:

  • Het zadel is te klein voor de ruiter of te lang voor het paard
  • Het zadel ligt niet in balans en schuift
  • Het zadel kan op de lendenen en de nieren drukken 

Bij korte rondgeribte paarden, vaak ook met weinig schoft, zie je regelmatig een zadel schuif probleem. Dit is het gevolg van een niet passend zadel. Smalle maar ook te brede zadels gaan schuiven. 

Veel paardenrassen hebben een korte rug; voorbeelden zijn IJslanders, maar denk ook eens aan de Tinker, PRE, Fjord, Lusitano en Haflinger. Allemaal paarden die vaak een korte ruglengte hebben. Deze rassen hebben vaak ook een brede rug, wat de zoektocht naar een zadel nog moeilijker maakt.

Waar let je op?

Het zitvlak van zadels worden gemeten in inches. Ook de vorm van het zadel draagt bij aan de ruimte die het zadel te bieden heeft voor de ruiter. Een zadel met een diepe zit geeft minder ruimte aan het bekken om vrij te bewegen. Dan kan een grotere maat nodig zijn of een vlakke zit van het zadel.

Zadel overgenomen bij aankoop paard

Je kan een zadel overnemen bij de aankoop van je paard. Ons advies, doe dit niet zonder tussenkomst van een zadelpasser. Een goede zadelpasser kan beoordelen of het zadel past bij het paard ĂŠn bij de ruiter. Hans was van de week bij een ruiter, ze had een super leuk paard gekocht en daarbij het zadel gekregen. Echter dit zadel was niet vooraf gecontroleerd, op deugdelijkheid en op de pasvorm voor het paard.

Maar er was twijfel ontstaan, dus Hans werd gevraagd voor een zadelcontrole. Het eerste wat Hans dan bekijkt is de gelijkheid van de kussens. Heeft de vorige ruiter scheeft gezeten, dan zal het zadel ook scheef in de kussens zijn. Daarna checkt hij het stiksel van de singelstoten en voelt of de boom niet gebroken is of getordeerd is. Vervolgens legt hij het zadel op het paard, is het kopijzer passend, is het zadel niet te lang? 

Vaak is het zadel niet passend, te smal of te breed en nog vaker is een zadel echt veel te lang. Dus als je een zadel kan overnemen of erbij “krijgt” laat het dan eerst even controleren. Het voorkomt zoveel problemen en blessures bij je paard. 

Kopijzer kan aangepast worden

Bij veel zadels kan je een kopijzer wisselen, maar niet bij alle zadels. Als je een kopijzer wissel of laat wisselen, dan verandert er ook iets in de ligging van de kussens. Wol gevulde kussens kun je aanpassen, foam kussens zijn niet aan te passen. Een kopijzer is niet altijd de oplossing, ook een puntje waarom het beter is dit te laten doen door een zadelpasser. 

Frontriser als oplossing voor schuivend zadel

Schuivende zadels zijn vaak te smal, een bontje er onder maakt het probleem alleen maar groter. Een frontriser is ook geen oplossing, ook daarmee maak je het probleem alleen maar groter. Daarnaast gaat je paard er echt niet beter van lopen. Eigenlijk mag je stellen dat als een frontriser wordt geadviseerd, je waarschijnlijk te maken hebt met een slecht passend zadel.

Hoe herken je een goede zadelpasser

Zoek een zadelpasser die is opgeleid en een vakdiploma heeft. En zich heeft aangesloten bij de VZTD bijvoorbeeld. Is de zadelpasser niet vakbekwaam, informeer dan verder. Uiteindelijk is je paard de dupe van een niet passend zadel en veel paarden uiten dit slecht. Zadels verkopen, dat kan iedereen. En iedereen doet het vast met een goede bedoeling, maar niet altijd met het beste resultaat. 

Ons visitekaartje is jouw paard, dat met veel plezier met jou aan het werk is. Of dat werk nu een heerlijke bos rit is, of een training voor een wedstrijd of… het maakt niets uit. Je zadel moet altijd passend zijn, ongeacht wat je doet met je paard.

Zadels van IJslandse merken

Hans werkt vooral met zadels voor paarden met een korte rug. Merken die bekend zijn in de IJslanderwereld. Eques, Prydi, Draupnir, Hrimnir en Equitec, zijn een aantal van die merken. De kans is groot dat je er nog nooit van hebt gehoord. Zeker als je niet bekend bent in de IJslanderwereld. Deze merken hebben korte zadels, vaak met een 17,5 inch zitvlak. Zodat de ruiter ook past in het korte zadel. En deze zadels passen op veel paarden met een korte rug.

Hulpvraag?

Wij hopen dat je na het lezen van deze blog een beetje meer weet over “hoe herken je een slecht passend zadel”. Heb je vragen voor Hans, neem dan contact met hem op. 

Hoe herken je een slecht pasend zadel
Hoe herken je een slecht passend zadel
Zomereczeem Thor 2024
Paard, Zomereczeem algemeen, Zomereczeem kennisbank
Happy Skin producten ook voor de Shetlander

Happy Skin producten ook voor de Shetlander

Wij zeggen volmondig JA, zeker nadat wij deze mooie review mochten ontvangen van Denice van Bragt. 

Het is augustus 2024, we zitten nu halverwege het eczeem seizoen, wat een zomer is dit. Eindeloze regenbuien en een enorme insecten druk, we hebben behoefte aan zon en stabiel weer. Niet alleen wij, maar ook heel veel paardeneigenaren. Zoveel paarden hebben deze zomer huidproblemen. Logisch vinden wij, het was namelijk ook al een natte koude winter. Veel paarden kwamen met een lage weerstand de winter uit doordat ze al veel te verduren hadden. Veel regen zorgt namelijk o.a. voor mok, rainrot, schimmels ed. Helemaal niet leuk als je paard bent. De weerstand werd zwaar op de proef gesteld. Daarna volgde er ook nog een zomer met veel nattigheid en insecten. Het is een optelsom van ellende. Dus ja, wij snappen best dat veel paarden huidproblemen hebben. We noemen het bewust huidproblemen en geen zomereczeem, de weerstand mag omhoog bij heel veel paarden, dat is de basis van veel ellende. Een goed rantsoen, een fijne en als het kan droge plek en jaar rond Happy Belly Solid om je paard te helpen met zijn weerstand problemen. 

Thor en Denice

Denice van Bragt heeft het voor Thor goed voorelkaar, lees haar verhaal maar eens: Graag wil ik mijn ervaring delen met het gebruik van de producten van Happy Skin & Happy Belly. Thor is een Shetlander ruin van 21, die 24/7 buiten loopt met schuilstal. Er zit heel water in de buurt en dus helaas ook veel knutten.
Toen ik hem kocht met zijn 5 jaar had hij enorme last van zomer eczeem. Hij lag van kop tot teen open en hebben in de loop der jaren van alles geprobeerd.

Zo ook de producten van Happy Skin en Happy Belly.

De Happy Belly Solid vond hij in eerste instantie niet zo lekker smaken en Thor liet mij vorig jaar de meest creatieve manieren verzinnen om te zorgen dat hij het binnen kreeg.
In de winter ben ik hier 2 maanden mee gestopt en daarna weer gaan voeren. Tot mijn grote verrassing at meneer het zo op, ik was nog bezig met eten klaar maken maar hij had het al opgepeuzeld. Sindsdien eet hij het met enkel zijn mineralen brokjes.

De Happy Skin lijn ruikt echt verrassend lekker 🙂
De Happy Skin Huidspray is gemakkelijk aan te brengen in gebruik en zuinig omdat het zo dun is. De spray komt gemakkelijk op de huid tussen de manen en staart.
Voor het hoofd doe ik een beetje in mijn handpalmen en kan ik zonder strijd zijn hoofd in smeren. Hij was altijd heel moeilijk bij zijn hoofd te behandelen. 
De huidgel blijft goed uit het pompje komen ook al staat deze in de winter stil.
Alleen schuurt zijn oren nog steeds kapot (valt nog reuze mee als ik zie hoe extreem het dit jaar is met de muggen) en gebruik hier de huidgel voor. Deze is gemakkelijk aan te brengen en uit te smeren.
De Buzz Off spray is ideaal om de benen en buik mee in te sprayen waar zijn eczeemdeken niet komt. Deze spray gebruik ik ook op mijn IJslander als ze veel last heeft van de insecten en merk na insprayen dat ze meteen rustiger staat.
Zelf gebruik ik de Buzz Off spray ook zodat ik op stal niet gestoken wordt door de muggen, werkt ideaal en ruikt nog eens lekker.

Door het extreme weer dit jaar wordt je gek van de knutten.
Ik ben heel erg blij met de de Happy Skin en Happy Belly zo is het eczeem nog redelijk onder controle te houden.
Thor heeft dit jaar enkel het voorste stukje bij de maantop verdikte huid en wat manen geschuurd, gelukkig geen huid kapot. 3 jaar terug was dit helaas echt anders en was heel zijn manenkam verdikt, kapot, manen en voorpluk flink weg geschuurd. Zijn staart ziet er netjes uit, gelukkig geen wc borstel bovenkant meer. Enkel de punten van zijn oren en de binnenkant van zijn oren krabt hij soms open maar gelukkig hersteld het met de huidgel snel.

Happy Skin producten ook voor de Shetlander, ik ben er super blij mee!

Met vriendelijke groet,
Denice en Thor

Zomereczeem Thor
Zomereczeem Thor 2024

In het kort:

De Happy Belly Solid zorgt voor een gezonde darm, en een gezonde darm is de basis voor een gezond paard. Er zijn tal van berichten te vinden over dit onderwerp op internet. Erik Laarakker schreef erook al eens over. Ingrid Faber, dierwetenschapper uit het team van Drs. Henk van Faassen gaf dit voorjaar een lezing over dit onderwerp. Drs. Henk van Faassen heeft dit product ontwikkeld, hij is ĂŠĂŠn van de dierenartsten bij Greenvalley Health Products. En HorseConnect organiseert in oktober dit jaar een hele dag over de darm gezondheid.

De Happy Skin Huidspray is ontwikkeld om muggen / knutten op afstand te houden en de huid te verzorgen.

De Happy Skin Huidgel is een wondgel en zeker niet alleen geschikt voor wondjes ontstaan door jeuk. Ieder wond kan je behandelen met deze huidgel. Bijzonder is dat deze gel de slechte bacteriĂŤn die de genezing in de wegstaan doodt, hierdoor hebben de goede bacteriĂŤn vrij spel en geneest een wondje veel sneller. 

De Buzz Off, die verrast ons nog iedere dag. Ook ontwikkeld door het team van Henk Faassen is bedacht om vooral insecten op afstand te houden. Maar we horen ook dat teken ook een hekel hebben aan de Buzz Off. 

Alle producten zijn ontwikkeld in Wageningen, door dierenartsen en dierfysiologen op basis van wetenschappelijk onderzoek en testen in de praktijk.

Heb jij hulp of advies nodig? 

Wil jij weten of de Happy Skin en Happy Belly ook iets voor jouw paard met huidproblemen kan betekenen? Mail ons dan, Team Atorka heeft inmiddels veel ervaring en we kunnen je vast helpen. 

Yvonne van Dijk

Zadelonderhoud
Algemeen, Paard
Hoe onderhoud ik mijn zadel

Hoe onderhoud ik mijn zadel

Dit is een veel gestelde vraag, vandaar deze blog geschreven door Hans van Dijk onze zadelpasser. 

Leren zadels worden tegenwoordig niet meer chemisch gelooid maar vegan. Dat betekent, dat in verhouding met leer van 40 jaar geleden, de verf minder diep indringt, met name bij kleuren zoals donkerbruin, roodbruin en speciale lichte leersoorten. Deze zijn niet door ĂŠn door geverfd waardoor men eerder verkleuring kan zien. Zwart leer is minder gevoelig, die kleur is wel door en door geverfd.

Het looiproces valt onder wettelijke voorschriften om het milieu te ontlasten.

In de praktijk komt het erop neer, dat bruin leer eerder verkleuringen maar evengoed niet meer slijtage vertoont. Dat is geen gebrek, het leer gaat hierdoor niet kapot, of slijt door. Het is optisch en kan met juist onderhoud vrij goed vermeden worden. Sommige bruine kleuren leer zijn juist bedoelt om ´patina´ te krijgen en worden met de jaren steeds mooier.

Verkleuring of schuurplekken

Er kunnen echter verkleuringen of lichte schuurplekken ontstaan door gebruik van de (kunststof ĂŠn lederen) beugelriemen op de zadelbladen. Ook rubber rijlaarzen kunnen slijtage plekken op het zweetblad. Maar dit kan ook onstaan door lederen laarzen. De voortdurende wrijving van de laars op het leer is hier de oorzaak van. Dit valt NIET onder de garantie.

Onderhoud leer

Welke leerkleur je ook kiest goed onderhoud is nodig. Gebruik nooit chemische substanties om het zadel schoon te maken of schurende middelen. Gebruik ook geen micro-vezeldoekjes of schuursponsjes. Deze producten kunnen het oppervlak beschadigen. Maak een vies zadel altijd meteen schoon met een vochtige zachte doek en gebruik speciale zadelzeep. Zadelzeep waar glycerine in verwerkt is maakt het zadel schoon en voedt het leer ook licht. Na het reinigen ga je het zadel met een zachte doek droog wrijven, eventueel gebruik je een iets vette doek.  Zo blijft het zadel mooi en als nieuw!

Om het leer zo lang mogelijk mooi te houden, voor uitdrogen te behoeden en soepel te houden dient het zadel periodiek te worden behandeld met zadelvet/balm afhankelijk wat men prettig vindt. Hiermee wordt het leer gevoed zodat het niet uitdroogt en de kleur langer behouden blijft.

Deze behandelingen zijn natuurlijk niet enkel van toepassing voor leren zadel maar ook voor leren singels, beugelriemen, laarzen e.d.

Vragen 

Heb je vragen over hoe onderhoud ik mijn zadel? Neem dan contact op met onze zadelpasser Hans van Dijk, of bel de Atorka klantenservice, het nummer is 0348446168. 

Team Atorka

IJslandse zadels op de rug van een PRE, Arabier of Tinker
Algemeen, Paard
IJslandse zadels op de rug van een PRE, Arabier of Tinker!?

IJslandse zadels op de rug van een PRE, Arabier of Tinker?!

Dat klinkt vreemd, maar toch is het vaak de oplossing. Hans van Dijk is zadelpasser bij Atorka Ruitersport en komt regelmatig bij klanten die een zadel zoeken voor een paard of pony met een korte (en brede) rug. Deze paarden hebben vaak last van hun zadel of de eigenaar kan geen passend zadel vinden. Een aantal zadelproblemen die vaak bij paarden met een korte rug voorkomen:

  • Het zadel is te klein voor de ruiter of te lang voor het paard
  • Het zadel ligt niet in balans en schuift
  • Het zadel kan op de lendenen en de nieren drukken 

Bij korte rondgeribte paarden, vaak ook met weinig schoft, zie je regelmatig een zadel schuif probleem. Dit is het gevolg van een niet passend zadel. Smalle maar ook te brede zadels gaan schuiven. Een extra zadeldekje onder het zadel maakt het alleen maar erger. 

Veel paardenrassen hebben een korte rug; voorbeelden zijn IJslanders, maar denk ook eens aan de Tinker, PRE, Fjord, Lusitano en Haflinger. Allemaal paarden die vaak een korte ruglengte hebben. Deze rassen hebben vaak ook een brede rug, wat de zoektocht naar een zadel nog moeilijker maakt.

Waar let je op?

Het zitvlak van zadels worden gemeten in inches. Ook de vorm van het zadel draagt bij aan de ruimte die het zadel te bieden heeft voor de ruiter. Een zadel met een diepe zit geeft minder ruimte aan het bekken om vrij te bewegen. Dan kan een grotere maat nodig zijn of een vlakke zit van het zadel.

Zowel lange ruiters als ruiters met een grote kledingmaat hebben bij een zadel met diepe zit al snel een 18 inch (of grotere) zadellengte nodig. En dat gaat niet op een paard met een korte rug passen. Tenzij het zadel teruggesneden kussens heeft, zoals een PRYDI zadel bijvoorbeeld. 

Rijden in een zadel dat te klein is voor de ruiter kan voor het paard ook zeer schadelijk zijn. Zadels die niet goed passen, niet geschikt zijn voor de combinatie, leiden sowieso tot (grote) problemen bij het paard. Echter, een zadel dat het paard uitstekend past, maar waar de ruiter niet aan kan wennen of wat voor de ruiter te klein (of te ruim) is, is ook niet fijn voor het paard. 

Een ruiter uit balans is een grote belasting voor het paard en geeft onnodig gewicht en druk. 

Daarnaast heeft een paard veel last van een ruiter die in een te klein zadel zit. Immers, het gewicht van de ruiter wordt op deze manier te veel op de achterkant van het zadel (lees: paardenrug) gedrukt. 

Waar vind je een kort ĂŠn goed passend zadel?

Hans van Dijk is bij Atorka Ruitersport ‘de man van de zadels’.
Hij rijdt het hele land door om eigenaren ĂŠn paarden te helpen. Een fijn zadel is immers belangrijk voor de ruiter, maar vooral voor het welzijn van het paard. De passie van Hans ligt bij het IJslandse paard, maar door de jaren heen is hij ook bij tal van andere paardenrassen geweest.
Om zijn passie op het gebied van zadels professioneel te kunnen uitvoeren, heeft hij in 2010 de opleiding Master Saddle Fitting Consultant (MSFC) met succes gevolgd. Door regelmatig workshops volgen blijft zijn kennis up to date. 

Tijdens EquiDay is Hans aanwezig in de kraam van Atorka Ruitersport. Wil je eens sparren met hem over je paard en misschien wel een zadelprobleem? Kom dan langs om kennis te maken. Je vindt de Atorka kraam in hal C, de Willem-Alexanderhal.

Vragen

Heb jij vragen of zoek je een IJslandse zadel voor een PRE, Arabier of Tinker neem dan contact met Hans op, zijn nummer is 0628713577 of mail naar [email protected] 

Hans is er voor ieder paard met een korte rug, niet alleen voor de PRE, Arabier of Tinker, dus twijfel jij over je zadel van je paard of pony? Bel hem dan even en je hoort snel genoeg of hij je kan helpen. 

Welke zorg heeft een ouder paard nodig
Paard
Welke zorg heeft een ouder paard nodig

Welke zorg heeft een ouder paard nodig

Oudere paarden zijn zo lief, maar soms is het ook een beetje tobben met ze. Vaak zie je dat oudere paarden wat gaan afvallen en ook wat stijf worden.

Op welke leeftijd een paard precies in de categorie ‘gouwe ouwe’ valt, is per dier verschillend.

Over het algemeen kunnen we stellen dat een paard vanaf ongeveer 15 jaar een beetje meer aandacht nodig heeft.
Maar je hebt ook paarden die pas na hun 20ste de eerste ouderdomsverschijnselen vertonen. Bij pony’s duurt het soms nog veel langer voordat ze een beetje bejaard worden.

Als eigenaar wil je niet dat je paard te mager wordt. Daarom is het verstandig om op tijd te beginnen met voorzorgsmaatregelen. Het is namelijk veel lastiger om een ouder paard weer wat dikker te krijgen, als het eenmaal vermagerd is. 

Over het algemeen zijn er een aantal directe redenen waarom een ouder paard afvalt.

  • De opname van voedsel verloopt minder efficiĂŤnt
  • De spierafbraak gaat harder
  • De eiwitbehoefte is hoger
  • Het paard kan zichzelf minder goed warm houden
  • Gebitsproblemen
  • Wormen

Wat kan jij -als paardenverzorger- preventief doen?

  • Regelmatige tandartscontrole (zeker elk jaar)
  • Controleer op wormen
  • Geef extra dagelijks voldoende ruwvoer voor warmteproductie
  • Overweeg meerdere soorten ruwvoer als aanvulling
  • Geef voldoende eiwitten en essentiĂŤle aminozuren
  • Check regelmatig opname van vitamine en mineralen
  • Doe je oudere paard bij kou en langdurige regen een deken op
  • Hou je paard in beweging (rust roest)
  • Geef nuttige supplementen voor oudere paarden, bijvoorbeeld van Heltie Horse

Regelmatige tandartscontrole

  • Zorg er in elk geval voor dat je oudere paard regelmatig door de tandarts wordt nagekeken, om problemen te voorkomen. 
  • Veel oudere paarden kunnen niet meer zo goed kauwen, waardoor het ruwvoer minder efficiĂŤnt wordt verwerkt en verteerd. 
  • Kauwen (met veel speeksel) is namelijk een belangrijke eerste stap in het verteringsproces.
  • Als dat niet goed verloopt, is de opname van hooi en ander ruwvoer ook minder goed.

Controleer op wormen

  • Is je paard recent nog ontwormd? Of is het alweer een tijdje geleden? 
  • Een wormbesmetting kan tot gewichtsverlies leiden. 
  • Laat de mest nakijken en behandel je paard indien nodig met het juiste ontwormingsmiddel. 
  • Voor elke soort wormen heb je een ander middel nodig. Je dierenarts kan je verder informeren. 
  • Let ook op zand in de mest.
    Te veel zand in de darmen kan zorgen voor vermagering en een minder goede opname van voedingsstoffen.

Geef extra dagelijks ruwvoer voor warmteproductie

  • Een paard heeft ruwvoer nodig om warmte te produceren. 
  • Dat gebeurt bij de vertering van de ruwvoervezels in de dikke darm. 
  • Als je paard snel afvalt bij koud weer, dan is het een goed idee om ervoor te zorgen dat er extra ruwvoer beschikbaar is. 
  • Dit moet dan wel goed te eten en op te nemen zijn voor je paard.

Overweeg meerdere soorten ruwvoer als aanvulling

  • Naast hooi of voordroogkuil kan het verstandig zijn om je paard ook een wat makkelijker opneembare vorm van ruwvoer te geven, zeker als zijn gebit niet meer optimaal is. 
  • Er zijn verschillende soorten aanvullend ruwvoer op de markt die je moet weken, zoals bietenpulp, copra, grasbrok, luzernebrok en vezel ‘nuggets’.
  • Deze ruwvoersoorten moet je weken in water. Ze zijn daardoor relatief makkelijk op te nemen en bevatten ook veel vezels. 
  • Dat geeft lekker veel warmteproductie in de dikke darm. 
  • Kijk bij het geven van luzerne wel een beetje uit dat de calcium – magnesium – fosfor verhouding niet te scheef wordt, luzerne bevat relatief veel calcium. 

Geef voldoende eiwitten en essentiĂŤle aminozuren

  • Een ouder paard kan meestal wat meer eiwitten en essentiĂŤle aminozuren gebruiken dan een jonger paard. 
  • Eiwitten en aminozuren zijn de bouwstenen van spierweefsel en door slechtere opname en een snellere spierafbraak wordt de behoefte aan deze bouwstenen wat groter als een paard ouder wordt. 
  • In speciaal seniorenvoer zitten meestal meer eiwit en aminozuren. 
  • Maar je kan deze voedingsstoffen ook los geven, bijvoorbeeld in de vorm van erwteneiwit en een supplement van de drie belangrijkste aminozuren: lysine, methionine en threonine.

Krijgt jouw paard voldoende vitaminen en mineralen? 

  • Niet alleen eiwitten, ook veel vitaminen en mineralen worden net wat minder goed opgenomen door paarden die ouder worden. 
  • Dit kan je verhelpen door een speciaal voer voor senioren te geven, met behulp van een vitaminebrok of met losse supplementen. 
  • Oudere paarden hebben vaak meer behoefte aan zink en selenium en komen sneller vitamine B en K tekort. 
  • Belangrijk is dat de beste verhouding tussen de mineralen calcium – magnesium – fosfor voor oudere paarden net iets anders ligt dan bij jongere dieren. 
  • Ook Vitamine C is een aandachtspunt. Paarden maken zelf vitamine C aan in het lichaam, maar in het lichaam van een ouder paard gaat dat niet meer zo gemakkelijk. 
  • In een voer dat speciaal voor senioren is, wordt meestal met al deze behoeften rondom vitaminen en mineralen rekening gehouden.

Doe je oudere paard een deken op

  • Een makkelijke manier om je paard wat te ondersteunen is om hem een deken op te doen. 
  • Hij hoeft dan minder hard te ‘werken’ om warm te blijven en niet alle voeding die hij binnenkrijgt gaat naar het warm houden van zijn lijf. 
  • Je voorkomt bovendien dat je paard zijn spiermassa gaat ‘verbranden’ om op temperatuur te blijven.

Houd je paard in beweging

  • Een groot misverstand is dat oudere paarden geen beweging meer nodig hebben.
  • Veel senioren hebben wat last van gewrichtsaandoeningen, zoals artrose. Alhoewel intensief rijden er niet meer inzit, is het essentieel dat je oudere paard in beweging blijft. 
  • Vrije beweging is sowieso erg belangrijk, dus zet het paard lekker buiten in de paddock of de weide. 
  • Afhankelijk van de leeftijd en conditie van je paard kunnen grondwerk, wandelen of rustige ritjes ook nog een fitter en gelukkiger paard opleveren.
  • Houd uiteraard wel goed in de gaten of je niet te veel vraagt. 
  • Let op: als je paard erg stijf of pijnlijk wordt, of juist meer afvalt, dan doe je misschien te veel.

Nuttige supplementen voor oudere paarden

  • Om oudere paarden te ondersteunen zijn verschillende supplementen interessant. 
  • Vitamine E is goed voor de spieren bijvoorbeeld. 
  • Om je paard te helpen met bewegen bij gewrichtsklachten kan cannabidol een goede oplossing zijn. 
  • Een beetje gezonde vetten toevoegen, kan ook helpen om je paard op gewicht te houden. 
  • Zalmolie is daarvoor een goede bron, maar ook DHA algen bevatten de juiste omega-3 vetzuren. 
  • Voor een ouder paard kan je deze vetten iets hoger doseren dan voor een jonger dier.

Waarom een blog over welke zorgen een ouder paard nodig heeft

Onze merrie is 16 jaar, wij vinden haar nog geen ouder paard. Maar letten wel goed op m.b.t. voeding bijvoorbeeld en ze gaat jaarlijks naar de tandarts. Ze staat op een paddock paradise en daar staan wel wat oudere paarden. Inderdaad met een deken op als het koud en nat weer is, en met andere voeding en soms met een supplementje er bij. Bij vrienden zien wij een aantal oudere paarden, die wij dan ook weer kennen en aan ons hart gaan. En ook vanwege de vragen die wij aan de telefoon of in de winkel krijgen. Een onderwerp om bij stil te staan. 

Daarnaast besteedt Heltie Horse ook veel aandacht aan het oudere paard. Zij leverde informatie voor deze blog. Maar ook op paardenarts.nl vonden wij informatie over dit onderwerp.

HELTIE Horse

HELTIE Horse is een Nederlands bedrijf dat bekend staat om de vervaardiging van supplementen voor paarden op 100% natuurlijke basis.

De visie is om paarden weer dichter bij de natuur te brengen met supplementen die volledig op natuurlijke basis zijn.
Zij onderzoeken wegen die anderen niet hebben onderzocht en ontwikkelen daardoor nieuwe formules en mogelijkheden.
Atorka is sinds 2024 trotse dealer van HELTIE Horse!

Winkelwagen0
Er zijn geen producten
Verder winkelen
0