Advies en Tips bij de aanschaf van een zadel

Door: Yvonne van Dijk

Advies en tip bij de aanschaf van een zadel, waar let je op? Hans van Dijk de zadelpasser en zadelmaker van Atorka Ruitersport heeft wat tips op papier gezet. Hans heeft de MSFC opleiding gedaan, hij is gediplomeerd zadelmaker en zadelpasser.

De grootte van het zitvlak

De grootte van het zitvlak is belangrijk voor een goede en daardoor comfortabele zit en houding van de ruiter. Een te klein zadel zorgt dat de ruiter niet prettig in het zadel zit en ook geen bewegingsruimte heeft. Daarnaast heeft dit tot gevolg dat de ruiter in verhouding veel druk uitoefent op de lepel (achterste gedeelte) van het zadel.

Wol of foam in de kussens

De keuze voor een zadel waarbij de kussens gevuld zijn met wol of foam is afhankelijk van de pasvorm van het zadel. Foam is duurzamer en heeft minder onderhoud nodig. Een wollen vulling heeft het voordeel dat het zich beter vormt en het kan volledig op maat naar het paard worden aangepast. Een zadel met wol in de kussens is net persé duurder dan een zadel met foam

Zadel voor een jong paard

Vaak wordt er makkelijk gedacht over een zadel voor een jong paard. Een jong paard gaat immers nog aanzienlijk veranderen in de bouw en de bespiering. Juist bij een jong paard is het belangrijk dat het zadel geen beperking vormt bij de ontwikkeling van zijn lichaam/spieren. Kies bij een jong paard eventueel voor een zadel van synthetisch materiaal, vaak zijn deze gelijk van prijs als een gebruikt leer zadel. Voordeel is dat een nieuw synthetisch zadel recht is, geen ongelijke kussens heeft. Daarnaast heeft het de mogelijkheid heeft om het kopijzer te verwisselen zodat dit met de ontwikkeling van het jonge paard kan mee groeien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Tekna zadel. Veel gebruikte zadels hebben deze optie niet waardoor je redelijk snel weer op zoek kan naar een volgend zadel.

Meerdere ruiters

Indien een paard door meerdere ruiters gereden wordt kan het lastig zijn om voor iedere ruiter een zadel te vinden waar elke ruiter prettig mee kan rijden.
De zit en houding van een ruiter wordt in sterke mate bepaald door de positie en de vorm van de kniewrongen. Indien er meerdere ruiters met een zelfde zadel rijden, kies dan voor een model met verplaatsbare kniewrongen welke per ruiter kunnen worden aangepast.

Duur zadel

Een duurder zadel hoeft niet per definitie een beter zadel te zijn voor wat betreft de pasvorm en zit van het zadel. De prijs voor een zadel wordt in belangrijke mate bepaald door de kwaliteit van de zadelboom en het soort leer welk er gebruikt is.

Zadelpasser

Indien het besluit genomen is tot aanschaf van een ander zadel, neem dan contact op met een gediplomeerde MSFC-zadelpasser. Een goed opgeleide zadelmaker/zadelpasser heeft de kennis en vaardigheid om een goed advies te geven. Een zadel verkopen kan (bijna) iedereen. Een goed passend zadel verkopen kan diegene die hiervoor opgeleid is en ook in staat is om het zadel aan te passen en te repareren.

Controle

Advies is om een zadel minimaal elk jaar te laten controleren, niet enkel laten controleren of de ligging en pasvorm nog in orde is. Maar controleer ook of er geen gebreken zijn aan het zadel welke meestal altijd in de meeste onverwachte momenten b.v. bij een wedstrijd gebeuren.

Zadelmerken

Wij verkopen diverse zadels van diverse merken. Tekna hebben wij al genoemd. Prydi uit Duitsland is een erg populair zadel. Tölthester is een merk uit Denemarken. PS zadels komen ook uit Duitsland. De Hrimnir zadels uit IJsland, én nieuw in onze webwinkel zijn de zadels van het merk Karlslund en IceLine. Kijk voor ons complete aanbod nieuwe zadels op deze pagina.

Gebruikte zadels

Het aanbod van gebruikte zadels is heel wisselend. Zo liggen er een stuk of 10/15 dan slechts een stuk of 4.

Vragen

Vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op.

Meer blogs