Hoofdstellen en Bitten

Geraldine bitfitter

Hoofdstellen en bitten zijn beide een communicatiemiddel tussen ruiter en paard. Elk paard heeft zijn voorkeur voor een bepaald bit en dat bit dient goed te passen in de mond van het paard. Hoe een bit er ook uitziet, het brengt altijd druk over via de hand van de ruiter naar de mond en het hoofd van het paard. Daarom dient het bit, maar ook het hoofdstel, zowel de ruiter als het paard te passen. Net zoals bij een zadel.

Allereerst moet duidelijk zijn dat het paard in orde is. Bit problemen kunnen alleen maar aangepakt worden als het gebit van het paard is nagekeken en uitgebalanceerd door een paardentandarts. En dus ook zonder aanwezige wolfstanden! Ook is het belangrijk dat het lichaam van het paard vrij is van blokkades en spanning.

We publiceerden onlangs ook de blog: Welk bit kies je voor je IJslandse paard?

Er zijn verschillende factoren waarmee we rekening moeten houden bij de keuze van het bit:

  • Welk opleidingsniveau heeft het paard? Is het een beginnend paard (zadelmak) of een paard met al wat meer ervaring?
  • Wat verwachten we van het paard? Recreatie? Wedstrijden?
  • Welke discipline wordt gereden? IJslands, mennen, dressuur, springen? Het is dan ook belangrijk je in te lezen in de regelementen van de desbetreffende discipline.
  • Wat zijn de verwachtingen betreffende de inwerking van het bit/optoming? En betreffende de toekomstige prestaties van het paard?

Maar het is ook belangrijk om naar de ruiter te kijken. Heeft het paard één vaste ruiter of meerdere ruiters? En wat is de rijervaring van de ruiter? Het is zinvol om te kijken hoe de ruiter te paard zit, maar ook de teugeldruk en het gebruik van de verschillende hulpen (benen, zit, handen) zijn van belang.

Een passend bit en hoofdstel kiezen vereist veel geduld. Er zijn verschillende factoren die meewegen in het kiezen van een bit en die belangrijk zijn. Wat we absoluut willen vermijden zijn letsels in de mond en op het hoofd, maar ook blokkades bij ons paard.

 

Het hoofdstel

Onlangs plaatsten wij een poll over anatomische hoofdstellen op facebook. Welk hoofdstel vinden jij én je paard fijn, een simpele vraag waarop wij veel reacties kregen. Bijvoorbeeld de reactie van Karen Schors: “Ik vind anatomisch altijd wel een beetje een moeilijk begrip. Want de anatomie van elk paard is anders, dus waarom zou een anatomisch massaproduct dan ineens wel bij elk individu goed moeten passen. Natuurlijk is de basis in grote lijnen wel vergelijkbaar. Maar in dat opzicht zou een recht stukje leer misschien wel net zo veel kans maken goed te passen als een ‘gevormd’ stukje leer. En dan kan een niet zo lekker passend anatomisch hoofdstel misschien wel meer discomfort geven dan een niet-anatomisch hoofdstel.” Daar heeft Karen zeker een punt. We lazen ook dat de Rambo Micklem erg populair is, echter daar zijn de kenners niet blij mee. Eén van hen schreef dat juist de Micklem extra druk geeft op de nek. We vroegen Geraldine om een reactie, zij vertelde: “Altijd kiezen voor kopstuk dat de oren vrijgeeft en een zachte voering heeft. Dit is bij de meeste hoofdstellen die genoemd werden in de poll zo, echter niet bij de Micklem. En gespen niet tegen de TMG plaatsen.”

Een hoofdstel moet goed passen op het hoofd, dus niet te klein, niet te strak en zeker niet strak achter de oren. Rond de oren lopen belangrijke zenuwen, vaak horen we dat paarden het niet fijn vinden als men aan zijn oren komt. Dan klopt er dus iets niet. De keuze van het kopstuk is heel belangrijk. Die verdeelt de druk op de nek van je paard. Ook de keuze van de neusriem is belangrijk. De inwerking van een Mexicaanse neusriem is heel anders dan die van een Duitse (lage) neusriem. En de neusriem moet correct vastgemaakt zijn. Dat betekent dat je paard niet helemaal vastgesnoerd mag worden rondom de neus! Daarnaast is de neusriem er om druk te verdelen, niet om de mond van je paard dicht te houden. Juist om deze reden nemen wij de Hrimnir Atlas niet op in onze webwinkel. In de neusriem zit een plaat verwerkt, wij zijn van mening dat dit de druk niet optimaal kan verdelen.

Hulp bij keuze van een hoofdstel

Dat hoofdstellen en bitten goed moeten passen, dat is en was waarschijnlijk wel duidelijk. Maar misschien wil je toch meer weten en volg je binnenkort een webinar bij Equibitfit? Of laat je paardentandarts Bas Cornielje een keertje komen om het geheel, gebit, bit en hoofdstel eens te beoordelen.

Maar het oog wil ook wat! Heb je hulp nodig bij het kiezen van een hoofdstel en/of bit? Bel dan even om met ons te overleggen, ons nummer is 0348 446168. Of kom langs in de winkel en neem je oude hoofdstel mee. Nike helpt je graag bij maken van een goede keus. Vanaf 1 maart zijn wij ook op zaterdag geopend van 12:00 – 17:00 uur. 

De Tölthester kaptoom  hebben wij zelf in gebruik. Wil je hem een keer een weekje proberen? Dat kan, de verzendkosten € 12,50 (heen en weer) zijn dan voor jouw rekening. Echter bij aanschaf ontvang je die weer terug. 

Het anatomische hoofdstel van Waldhausen is enorm populair. Het laatste jaar zijn er hier zo’n 200 van verkocht. Een enkele keer kwam er één terug, maar het overgrote deel wordt met veel plezier verkocht. Ook dat lazen wij in de reacties in de poll.

Eques en Waldhausen geven gedurende de maand februari 10% korting op het anatomische hoofdstellen van Waldhausen, de Eques Start Up en de Eques Set Up. Gebruik code EQW in het afrekenscherm en je ontvangt automatisch de korting op het hoofdstel naar keuze.

Dank je wel

Deze blog is geschreven in samenwerking met Géraldine Vandevenne van Equibit in Belgie. Géraldine is naast bitfitter ook werkzaam als paardentandarts en bridle fitter. Géraldine dank voor je hulp en het mogen gebruiken van je fotomateriaal.

Het complete artikel is eerder verschenen in Flugrit, jaargang 33, editie 3. Wij bedanken het bestuur van de IJslandervereniging Hestagaman omdat wij dit mochten het delen met onze lezers. 

Deel:
Rozenbottel geven aan je paard voor betere weerstand
Rozenbottel geven aan je paard voor betere weerstand
Hay Spray en Hayplay bags
Welk formaat Hayplay Bag kies jij
Hans van Dijk voor een echt passend zadel
Zadels voor paarden met een korte rug
Fager bit testen
Fager IJslandse kandarre getest
Zomereczeem Thor 2024
Happy Skin producten ook voor de Shetlander
Winkelwagen0
Er zijn geen producten
Verder winkelen
0