Het is al een lange tijd droog, hierdoor is de vraag naar hoefbevochtigers voor paard / pony / ezel enorm. Maar helpt dit echt tegen brokkelhoeven bij je paard?
Wij gingen op onderzoek en vonden een blog van Klaas Feuth. Hij heeft een wetenschappelijk onderzoek bestudeerd over het vochtgehalte in de hoeven. Hij schreef: Brian Hampson en Chris Pollitt deden aan de Australian Brumby Research Unit van de University of Queensland een onderzoek naar het effect van verschillende omgevingsomstandigheden op de mate van hydratatie in hoefwandweefsel van wilde paarden. Ze bekeken ook het effect van kortdurend (2 uur) weken op het vochtgehalte in hoefwand- en zoolweefsel.
Voor het onderzoek werden 40 wilde paarden uit zeer uiteenlopende Australische leefomgevingen gebruikt en 6 quarters. De paarden leefden in drassig, moerasachtig gebied, een gedeeltelijk overstroomde leefomgeving of droog woestijngebied. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat het werkelijke vochtgehalte binnenin de hoefwand niet verschilde in de uiteenlopende leefomgevingen. De hoefwand van paarden in een zeer droge leefomgeving is dus niet droger dan die van paarden die in moerasachtig gebied leven. Zowel de leefomgeving als het weken van hoeven leidt niet tot een significant verschil in het vochtgehalte in de hoef. Het weken in water zorgde er wel voor dat het percentage vocht in de zool toenam. Wil je meer weten over dit interessante onderzoek? Lees dan de hele blog van Klaas. Klik op deze link.
Wat is een brokkelhoef?
Bij een gezonde en goed bekapte hoef is de hoefwand nagenoeg gelijk aan de zool. Zomers groeien hoeven sneller dan in de winter, wanneer je niet op tijd naar de smid gaat, dan wordt de hoefwand langer dan de zool. Deze wand zal sneller afbrokkelen. Meestal is dit het deel wat er tijdens het bepakken al af moest.
Typische brokkelhoef, foto van de Hoefslag.
Voorkomen van brokkelhoeven bij je paard
Brokkelhoeven bij je paard voorkom je niet met alleen het gebruik van hoefbevochtigers. Een combinatie van de hoeven bevochtigen met het gebruik van een goede voedende olie kan wel. Mirella Bast van Hoefsmederij Skeifur ziet echt verschil. Maar de beste optie is om zomers je paard regelmatig te laten bekappen, dan scheuren de hoeven ook veel minder.
Heb je echter een een paard met minder goede hoeven, dan adviseren wij Hilton Herbs Hoof & Health te gaan geven. Echter voordat je iets merkt gaat daar wel enige tijd over heen. Hoof & Health bevat o.a. rozenbottel en zeewier, samen zorgen ze voor gezonde en flexibele hoeven. Wil je meer advies over de gezondheid van de hoeven van je paard? Raadpleeg altijd als eerste je hoefsmid.