Leren zadels worden tegenwoordig op een andere manier gelooid dan vroeger. In verhouding met leer van 40 jaar geleden, dringt de verf minder diep in het leer. Met name bij kleuren zoals donkerbruin, roodbruin en speciale lichte leersoorten. Deze zijn niet door en door geverfd waardoor men eerder verkleuring kan zien. Zwart leer is minder gevoelig, die kleur is wel door en door geverfd. Het looiproces valt nu onder wettelijke voorschriften om het milieu te ontlasten.
In de praktijk komt het erop neer dat bruin leer eerder verkleuringen, maar evengoed niet meer slijtage vertoont. De verkleuring is geen gebrek, het leer gaat hierdoor niet kapot, en slijt niet door. Het is optisch en kan met juist onderhoud vrij goed vermeden worden. Sommige bruine kleuren leer zijn juist bedoeld om ´patina´ te krijgen en worden met de jaren steeds mooier.
Er kunnen echter verkleuringen of lichte schuurplekken ontstaan door gebruik van de (kunststof en lederen) beugelriemen op de zadelbladen, of door het dragen van sommige moderne kunststof-kleding. Met name bij kleding vervaardigd met siliconen of hardere kunststoffen zoals regenbroeken en jassen van plastic. Ook rubberen laarzen kunnen slijtplekken aan de beenligging veroorzaken. Dat ontstaat echter ook door lederen laarzen door de voortdurende wrijving. Dit valt NIET onder de garantie!
Welke leerkleur je ook kiest, goed onderhoud is nodig. Gebruik nooit scherpe chemische substanties om het zadel schoon te maken of schurende middelen. Gebruik geen micro-vezeldoekjes of schuursponsjes, deze vezels kunnen het oppervlak werkelijk beschadigen. Maak een vies zadel altijd meteen schoon met een licht vochtige, zachte doek en gebruik, indien het écht nodig, speciale zadelzeep of groene zeep.
Na het reinigen met een zachte doek droog wrijven en eventueel met een vette doek met wat olie erop inwrijven. Zo blijft het zadel mooi en als nieuw! Gebruik echter nooit teveel olie op de stiksels, deze kunnen hierdoor loslaten.
Littekens en plooien zijn een natuurlijk voorkomend fenomeen in leer. Een litteken is een beschadiging van de huid van de koe tijdens haar leven, of een plooi in de huid en zal doorgaans geen problemen geven in vorm van kapot gaan of extra slijten. Heb je een litteken in het zadel, valt deze onder de garantie van het leer, maar is geen reden tot reparatie alleen om optische reden.
Heb je een bijzonder probleem of vragen omtrent de verzorging, de verkoper van je zadel kan je adviseren welke smeersels, vetten of oliën het fijnst zijn.
Op zoek naar goede producten voor lederonderhoud? Deze vind je op onze pagina lederonderhoud.
Maar heb je een vraag voor onze zadelmaker Hans van Dijk of wil je een afspraak maken? Mail hem: [email protected] en appje sturen mag ook, zijn nummer is 06 287 13 577.