Zadels voor paarden met een korte rug
Onze zadelpasser Hans van Dijk komt regelmatig bij klanten die een zadel zoeken voor een paard of pony met een korte (en brede) rug.
Wat zijn de meest voorkomende zadelproblemen bij paarden met een korte rug
- Het zadel is te kort of te lang
- Het zadel ligt achterover (kiept) en schuift naar achteren.
Het zadel kan op de nieren, de milt en ingewanden drukken en knijpt de zenuwen in de lendenen af. - Het zadel ligt te ver naar voren en beperkt de bewegingsvrijheid van de schouders.
- Een zadel met een te smal wervelkanaal drukt zijdelings op de wervelkolom, wanneer het paard buigt.
- Een te wijd zadel zal schuiven.
- Een te smal zadel geeft verhoogde druk op het contactoppervlak
- De combinatie zadel / ruiter / paard past niet
- Onjuiste houding ruiter
- Beugelophanging past zit op de verkeerde plaats en geeft druk
- Onjuiste lengte beugelriemen
- Korte paarden met ronde ribben en zonder veel schoft hebben ook vaak een zadel slip probleem: het zadel vindt geen houvast op de rug van het paard.
- Een combinatie van bovengenoemde punten
Eigenlijk zijn er best veel paardenrassen met een korte rug.
Voorbeelden hiervan zijn natuurlijk de IJslanders, maar denk ook eens aan de Tinker, PRE, Fries, Fjord, Lusitano en Haflinger. Allemaal paarden die vaak een korte ruglengte hebben.
Deze rassen hebben vaak ook een brede rug, wat de zoektocht naar een zadel nog moeilijker maakt.
Wat zijn de nadelen voor een paard met een ongeschikt zadel
We weten inmiddels allemaal dat een te lang zadel op een paard met een korte rug grote problemen kan veroorzaken.Hier is veel over onderzocht en geschreven.
We mogen echt wel aannemen, dat als een zadel voorbij de 18e rib van het paard komt, dat het zadel (lees: de zadelkussens) op de wekere delen van de paardenrug ligt.
Maar als we de 18e rib als uitgangspunt nemen en rekening houden met de ruimte achter het schouderblad dat nodig is om de beweging hiervan niet te hinderen, blijkt het dat een bepaalde groep paarden met een korte rug zo weinig ruimte over houdt, dat alleen een zadel geschikt voor de zit van een kind op past.
Korte rug & grote ruiter
Hans van Atorka ziet veel combinaties van ruiters en paarden. Een groot aantal daarvan is een combinatie waarvan het paard een korte rug heeft en de ruiter lang is of een grote kledingmaat heeft. Immers, er zijn veel volwassenen die graag op de genoemde paarden rijden.
Maat en vorm van het zadel
Zadels worden gemeten in inches. Dit geeft de zit van de ruiter en ook de lengte voor de paardenrug aan.
Maar ook de vorm van het zadel draagt bij aan de ruimte die het zadel te bieden heeft voor de ruiter. Een zadel met een diepe zit geeft minder ruimte aan het bekken om vrij te bewegen.
Dan kan een grotere maat nodig zijn of een vlakke zit van het zadel..
Zowel lange ruiters als ruiters met een grote kledingmaat hebben bij een zadel met diepe zit al snel een 18 inch (of grotere) zadellengte nodig en dat gaat niet op een paard met een korte rug passen.
Rijden in een zadel dat te klein is voor de ruiter kan voor het paard ook zeer schadelijk zijn.
Zadels die niet goed passen, niet geschikt zijn voor de combinatie en het doel leiden sowieso tot (grote) problemen bij het paard.
Echter een zadel dat het paard uitstekend past, maar waar de ruiter niet aan kan wennen of wat voor de ruiter te klein (of te ruim) is, is ook niet fijn voor het paard.
Een ruiter uit balans is een grote belasting voor het paard en geeft onnodig gewicht en druk.
Ook heeft een paard veel last van een ruiter die in een te klein zadel zit. Immers, het gewicht van de ruiter wordt op deze manier te veel op de achterkant van het zadel (lees: paardenrug) gedrukt.
Welke zadels zijn wel geschikt voor een paard met een korte rug
Soms is het niet de fysieke lengte van het zadel dat een probleem is voor de meeste paarden. Wat ook belangrijk is het gewicht van de ruiter.
Dat mag zeker niet worden geconcentreerd aan de achterkant van het zadel.
Met andere woorden, het evenwicht en de stabiliteit van het zadel en de berijder, in plaats van de lengte van het zadel dat van groot belang is.
Zadelpasser Hans van Dijk
Een zadelpasser, een zadelmaker, een zadelverkoper… allemaal mensen met verstand van zadels. Dat is in elk geval wel de bedoeling! Maar wanneer bel je nu wie? En hoe gaat het een en ander in zijn werk?
Bij Atorka Ruitersport vind je alles voor je paard én de ruiter. Paardenwelzijn staat bij ons hoog in het vaandel. Denk hierbij aan zadels voor alle paarden met een korte rug en weinig schoft. Zoals de IJslandse paarden, Spaanse rijpaarden, Fjorden, Arabieren, Tinker en zo zijn er nog tal van paardenrassen.
Vakman
Iedere vakman heeft zijn eigen werkwijze én specialiteit. Hans van Dijk is bij Atorka Ruitersport ‘de man van de zadels’.
Hij rijdt het hele land door om eigenaren én paarden te helpen. Een fijn zadel is immers belangrijk voor de ruiter, maar vooral voor het welzijn van het paard. De passie van Hans ligt bij het IJslandse paard, maar inmiddels is hij ook bij tal van andere paardenrassen geweest.
Om zijn passie op het gebied van zadels professioneel te kunnen uitvoeren, heeft hij in 2010 de opleiding Master Saddle Fitting Consultant (MSFC) met succes gevolgd.
MSFC opleiding
De MSFC opleiding voldoet aan de kwaliteitscode voor beroepsonderwijs door de overheid opgesteld (geauditeerd en goedgekeurd door het CPION, het orgaan dat deze controles uitvoert) en zijn derhalve geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).
Sinds 2022 heeft de opleiding in Engeland de naam gewijzigd in PSFA. Daarnaast is Atorka Ruitersport aangesloten bij de beroepsvereniging van het VZTD.
Zadelcontrole
Is er een probleem met je huidige zadel? Wil je het graag laten (preventief) controleren? Dat kan! Maak een afspraak voor een zadelcontrole. Indien nodig kunnen er meteen reparaties of aanpassingen worden gedaan. Dit kan in principe voor alle soorten zadels en alle paardenrassen.
Ander zadel
Ben je opzoek naar een ander zadel? Maak dan een afspraak voor een zadelpasconsult. Dit houdt in: een anamnese en controle van het paard, het maken van een templates en uiteraard het passen én rijden van diverse zadels. Gemiddelde tijdsduur is ca. 2 tot 2,5 uur.
Onze collectie zadels bestaat hoofdzakelijk uit zadels voor het IJslands paard, echter deze zadels zijn ook geschikt voor andere rassen. Denk hierbij aan rassen als PRE, Fjord, Haflinger en de Tinker en ook bij paarden met een ‘lastige rug’ helpt Hans graag mee bij het zoeken naar een oplossing. En inmiddels is ook de eerste springpony met een erg korte rug voorzien van een goed passend veelzijdigheidszadel.
Wil je een afspraak maken voor een controle of ander zadel, vul dan het afspraakformulier in en Hans neemt contact met je op.
Zadelreparatie
Daarnaast kun je bij ons ook terecht voor de zadel reparaties en aanpassingen aan je zadel. Denk hierbij aan het (opnieuw) vullen van de kussen, vervangen van singelstoten.
Het werkgebied
Het werkgebied van zadelpasser Hans van Dijk begint bij de de Waddeneilanden in Nederland t/m de Nederlandse grenzen. Daarnaast is hij ook regelmatig in Duitsland en België te vinden.
E-Book
Ben jij de ruiter die het beste voor heeft met zijn/haar paard? Maar twijfel je of je zelf thuis kan controleren of je zadel goed ligt? Download dan eens mijn E-book, hierin vind je 3 simpele tips. Kom je er niet uit, dan toch even contact met mij opnemen.
En nog meer informatie vind je in de volgende blogs: