Zaterdag 2 november zijn wij van 10:00 – 16:00 uur geopend en organiseren wij een 2e handsmarkt

00
D
00
U
00
M
00
S

Fager IJslandse kandarre getest

Fager bit testen

Fager IJslandse kandarre getest

Onze geliefde IJslanders worden voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Ze zijn geweldige recreatie paarden maar ook fijne wedstrijdpaarden. Op elk niveau is het belangrijk dat je je paard van comfortabel tuig voorziet, bitten zijn daar een heel belangrijk onderwerp in.

Bij IJslandse paarden zijn er veel verschillende bitten die gebruikt worden. Je ziet dat de meeste paarden op normale trenzen worden gereden maar op wedstrijd zie je regelmatig IJslandse bitten (ook wel kandare genoemd) voorbijkomen. Wat zijn die IJslandse bitten nou en waarom wordt daarmee gereden?

Geen IJslands bit nodig

Het eerste dat belangrijk is om te weten is dat je geen IJslands bit nodig hebt om je IJslander te rijden. Dit type bit is te vergelijken met de, iets meer bekende, stang en trens die je op de hogere niveaus van de dressuur ziet. Het zijn bitten met een hefboomeffect dat wordt gecreëerd doormiddel van de “scharen” en een kinketting. Je kan het zien als scherpe bitten maar dat is enkel als het bit niet correct wordt gebruikt.
De bedoeling van het IJslandse bit is om je hulpen te verfijnen, en het bit zou dan ook alleen gebruikt moeten worden door ruiters die op hoog niveau rijden of duidelijk weten wat ze met het gebruik van dit bit willen bereiken. Incorrect gebruik van een IJslands bit kan problemen alleen maar groter maken.

Helaas zie je het veel voorkomen dat mensen overstappen naar een IJslands bit omdat hun paarden zwaar in de hand zijn of niet correct reageren op de hulpen van de ruiter.
Dit zal op korte termijn het probleem oplossen maar op lange termijn wordt het probleem alleen maar groter. IJslander bitten zijn wel perfect om de aanleuning van een paard te verbeteren op hoog wedstrijd niveau en de laatste puntjes op de i te zetten.

Er zijn verschillende soorten IJslandse bitten. Ze zijn te vinden in varianten als enkelgebroken, dubbelgebroken, stang en lock-up. Echter zijn de laatste twee opties door de FEIF niet meer toegestaan op wedstrijden. De lengte van de scharen kan ook verschillen, er zijn korte, medium en normale scharen. Bij juist gebruik en juiste afstelling van het bit hoort er weinig tot geen druk op de kinketting te staan als het paard
zijn hoofd in de gewenste houding heeft.

Getest IJslandse bit / Kandarre van Fager

Voor het maken deze blog mocht ik een IJslands bit uitproberen. Ik had gekozen voor het Fager bit “Julie Single jointed Icelandic Silver”. Dit is een enkelgebroken bit met normale lengte scharen van het merk Fager gecreëerd in samenwerking met Julie Christiansen. Bij Fager staat kwaliteit hoog in het vaandel en dat is zeker terug te zien aan dit bit. Het bit is voorzien van een anatomisch mondstuk en een innovatieve
kinketting die zorgt voor gelijkere drukverdeling een minder schuring. Echter is de kinketting eerst even wennen omdat de schakels best groot zijn, maar als je het bit eenmaal juist hebt afgesteld is de kinketting fijn te gebruiken. Je kan ook kiezen om zelf een andere kinketting te bevestigen aan het bit. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de haakjes (waar de kinketting aan wordt bevestigd) best open staan. Ik heb zelf deze dichter geknepen met een tang aangezien de haakjes meerdere malen van
mijn bit afvielen. Een groot pluspunt aan dit bit is dat er een verdikking is op het punt waar het mondstuk vast zit aan de scharen, dit zorgt ervoor dat de mondhoek niet tussen het draaipunt komt en het paard geen wondjes krijgt. Zelf heb ik er wel voor gekozen om bitringen te gebruiken bij dit bit maar dit is dus niet perse nodig.

Ik heb het bit op verschillende paarden (die al gewend zijn om op IJslands bit gereden te worden) uitgeprobeerd. Alle paarden reageren goed op het bit en het ligt comfortabel in de mond. De paarden accepteerden het bit goed en reageerden fijn op de hulpen.

Bij de aanschaf en het gebruik van een IJslands bit is het belangrijk om te weten of het bit voldoet aan de eisen die er door de FEIF gesteld worden. Deze eisen en regels zijn er zodat er geen misbruik van het bit kan worden gemaakt en het comfortabel blijft voor het paard. Deze regels zijn moeilijk te vinden dus daarom heb ik de vernieuwde FEIF regels van 2023 tot heden op een rijtje gezet.

Mondstukken:
Geaccepteerd – Enkelgebroken en dubbelgebroken
Niet geaccepteerd – Stang (ongebroken), mondstuk dat vastzit aan de scharen, mondstuk dat te veel “sliding effect” heeft, lock-up en abnormaal lange scharen.
Houd rekening dat de tongboog maximaal 0,5 cm hoog mag zijn, gemeten over de gehele lengte van het mondstuk.

Dikte van het mondstuk: De dikte van het mondstuk moet minimaal 1cm dik zijn aan het aansluitingspunt van het mondstuk naar de scharen.
Ring: De vorm van de ring aan de bovenkant van een IJslands bit moet een ronde vorm hebben, niet ovaal.
Lengte van het aansluitingspunt van mondstuk en scharen: Minimaal 1,5 cm en maximaal 3 cm.

Neusriem: Er moet gereden worden met een hoge (engelse) neusriem zonder sperriem of een anatomische neusriem zonder sperriem.

Meer informatie vind over de regelgeving vind je op de website van de FEIF. 

Via Atorka kun je Fager bitten testen, Kim van de Atorka klantenservice kan je er alles over vertellen. Zoek je een goede bitfitter met kennis van IJslandse paarden? Dan eens kijken op www.equibitfit.com 

Josephine Beelenkamp

Deel:
Open Dag
Zaterdag 2 november wij zijn geopend!
Hans van Dijk voor een echt passend zadel
Zadels voor paarden met een korte rug
UHIP Ally herfst / winterjack
Atorka groeit mede door dropshipment
Zomereczeem Thor 2024
Happy Skin producten ook voor de Shetlander
De Tolthester zadels zomer 2018
TOP 3 meest voorkomende problemen met zadels
Winkelwagen0
Er zijn geen producten
Verder winkelen
0