WIL JIJ EEN CADEAUBON T.W.V. € 500 WINNEN?

00
D
00
U
00
M
00
S

Blog paard

Blog paard, op deze pagina vind je blogs met informatie of producten voor het paard. Wij plaatsen hier blogs over testresultaten, producten, veelvoorkomende problemen en nog heel veel meer. Zo bespreken we het gebruik van een graaskorf, shampoo, de verschillende soorten voeding, zadels hoefbevangenheid… eigenlijk teveel om op te noemen. Wil je onze nieuwe blogs in je mail ontvangen? Meld je dan aan voor de Atorka Nieuwsbrief! In de nieuwsbrief plaatsen blogs, maar ook leuke acties en aanbiedingen.

ATORKA GASTBLOGGERS GEZOCHT!

Schrijf jij graag blogs over paard gerelateerde onderwerpen? Stuur een leuke blog of een idee voor een onderwerp gerust naar ons door. Wie weet kunnen we die wel plaatsen! Samen zijn we sterk… Wil jij een blog van ons delen? Dat kan altijd, het is wel fijn als je het ons even meldt. Onze collega’s van de klantenservice staan je graag te woord. Je kunt hen bereiken via [email protected].

TREC rijden met je paard of pony
Algemeen, Paard
TREC rijden met je paard of pony

TREC rijden met je paard of pony of IJslander…

Nelleke Phoelich en ik (Yvonne van Dijk) zijn enthousiast over TREC, hierbij ons verhaal, geschreven door Nelleke: 
Al scrollend op Facebook zag ik een IJslander ruiter die meedeed aan Trec. Trec, wat is dat dan? Ik zocht het op en werd direct enthousiast!
 
Trec is een manier om samen met je paard samen te werken in de natuur. Op de website van Trec-club.nl, lees ik dat wedstrijden in het buitenseizoen gereden worden en bestaan uit drie onderdelen.
1. POR – een rit door de natuur waarbij je je op de route moet oriënteren.
2. MA – een test waarbij je laat zien dat je paard aan de hulpen is en je de gangen onder controle hebt.
3. PTV – een parcours met nabootsing van obstakels die je in de natuur kunt tegenkomen.
Nou, dat wilde ik weleens in het echt zien! In Schaijk waren begin september de Europese kampioenschappen van Trec. Daar waren alle drie de onderdelen te zien. Het is bezig zijn met je paard op een andere manier maar wel met een competitie element, in een gezellige, ontspannen sfeer. Allerlei soorten paarden ook. Het is laagdrempelig en echt voor iedereen geschikt.
 
Net als Nelleke ben ik erg enthousiast, ik sprak Dewi Bergman – Van Mechelen een fanatieke TREC ruiter. En nu hebben we een mini cursus gepland;
💙 Zaterdag 18 januari, les in de buitenbak van Ramona Schalkwijk-Snel in Montfoort, er is voldoende ruimte om te parkeren met een trailer. Lesduur ca. 1 uur.
🍀 Zondag 2 februari, online les kaartlezen.
🐴 En 9 februari training in het bos Maashorst / Schaijk.
😉 En dan 15 maart is er een oefen wedstrijd in Laag Soeren.
 
Dewi geeft deze lessen, je kan met ieder paard meedoen. De les volg je in een groepje van 4 ruiters, de paarden hebben bijvoorkeur ongeveer dezelfde stokmaat.
Prijs per les is € 35,00 ter plaatse contant betalen heeft de voorkeur. Doe je alleen de online les mee? Dan krijg je hiervoor een betaalverzoekje van ons. 
 
Dus kom op, doe mee en geef je op door een mail te sturen naar [email protected]
Deze lessen worden niet alleen voor IJslanders gegeven, iedere combinatie mag meedoen! 

De betekenis van TREC

Wat betekent de afkorting TREC, wij zochten het op en kwamen uit de op pagina van de KNHS. Daar schrijft men: TREC staat voor Technique de RandonnĂŠe Equestre de CompĂŠtition en betekent letterlijk ‘competitieve ruiter trektochttechnieken’. Deze van oorsprong Franse sportvorm werd ontwikkeld om de bekwaamheid van de combinatie van paard en ruiter tijdens een trektocht te testen.

Deze bekwaamheidstest is inmiddels uitgegroeid tot een vorm van paardensport die zowel recreatief als in wedstrijdverband beoefend wordt. Meedoen kan onder het zadel of met een rijtuig. Mede omdat de nadruk bij TREC op het plezier en de samenwerking tussen mens en paard in de natuur ligt, is het een populaire sport in zowel Nederland als de rest van de wereld.

Wie lid is van de KNHS mag door de samenwerking met TREC Club Nederland 3x keer per twee jaar meedoen aan TREC-wedstrijden, waarvan maximaal twee wedstrijden in ÊÊn jaar. Wil je verder in de sport, dan is het de bedoeling dat je lid wordt van TREC Club Nederland.

Hoe vind ik TREC-evenementen of oefendagen?
Kijk op www.trec-club.nl. Op de homepage zie je direct een oranje button naar de agenda. Kies voor TREC om een overzicht van alle geplande TREC evenementen te zien. Ook op Buitenrijden.nl plaatsen we activeiten op de kalender.

Waar kan ik TREC-trainingen volgen?
Er zijn verschillende instructeurs en clinicgevers aangesloten bij TREC club Nederland. Wanneer je een mailtje stuurt naar [email protected] kun je aangeven in welke regio je iemand zoekt en word je in contact gebracht.

Dus kan je niet op de data van onze mini-cursus dan is er via de TREC club Nederland wellicht nog een les / clinic te vinden. En heb je vragen? Mail ze dan of bel 0348446168, Nelleke en ik zijn benieuwd wie we allemaal gaan ontmoeten.

Yvonne van Dijk

Wat helpt tegen stress bij paarden
Algemeen, Paard
Wat helpt tegen stress bij paarden

Wat helpt tegen stress bij paarden

Het is december en vuurwerk is af en toe al te zien en te horen. Het paard kan schrikken van lichtflitsen, van harde geluiden maar ook van de paniek van een ander paard. De uiting van stress verschilt per paard

Onze eigen IJslandse paarden hadden nauwelijks last van vuurwerk, maar niet overal is dit zo. Soms worden de paarden naar ‘rustige’ stallen gebracht, in gebieden waar nauwelijks vuurwerk te horen of te zien is. Maar lang niet altijd is dit een mogelijk. 

Hoe herken je stress bij een paard

  • Het paard heeft een gespannen lichaam
  • Staat te briezen en soms ook te snuiven
  • Maakt schrikbewegingen of zijwaartse sprongen
  • Maar kan ook (blindelings) wegrennen of gaan steigeren
  • Sommige paarden laten zelfs agressief gedrag gezien
  • Of ze bevriezen (ze doen niets meer)

Herken je dit? Probeer zelf zo rustig mogelijk te reageren als je paard schrikt, raak jij in paniek? Dan breng je dit meestal over op je paard. Is jouw paard niet zo’n koele kikker, misschien is het FIR-Tech masker of de Natural’Relax iets voor jouw paard.  Simpele ĂŠn natuurlijke oplossingen, waardoor je paard toch net iets rustiger blijft.

FIR-Tech masker

Vorig jaar hebben we mooie ervaringen gezien met de FIR-Tech masker. Wij kregen via Claire Verheijen al een aantal keer positieve reacties op deze kap. Paarden die normaal met veel stress van de trailer komen, waren duidelijk een stuk relaxter door het FIR-Tech masker. Het Fir-Tech materiaal weerkaast de lichaamswarmte en daardoor ontstaat er ontspanning en rust.

Janita Heuving heeft in 2023 deze hoofdkap uitgebreid getest. Haar IJslanders staan in een gebied waar met carbid wordt geschoten, naast een enorme hoeveelheid vuurwerk. De kap werd eerst iets vermaakt, daar de hoofdkap net iets aan de ruime kant was. Zij schreef: “Ongelooflijk maar waar. Tot op heden (kort voor middernacht) staan de paarden er redelijk rustig bij! TrĂşr (leider) heeft het masker sinds twee uur om. Ze eten nu zelfs hooi! Ik heb nu wel ze een kalmerende gel (oraal) gegeven. Voor de ergste tijd die er nog aan moet komen. Voor nu ben ik ongelooflijk blij dat het nu zo loopt.”

Uiteraard spraken wij haar na Oud  & Nieuw nog, want we wilden heel graag weten hoe het was gegaan. “Ja! Het ging super! Op een gegeven moment werd het vuurwerk wel te veel voor ze. Maar de onrust is niet te vergelijken met voorgaande jaren. Het masker is echt een aanrader, maar geen totaal oplossing. Maar als onderdeel ĂŠcht een aanvulling!”

Natural’Relax

En via de Horsup Company ontdekten wij de producten Natural’Relax en Natural’Relax FLASH. Beide supplementen zijn op basis van specifieke plantextracten, tryptofaan en magnesium om paarden te helpen beter om te gaan met (innerlijke) onrust. Met als doel dat paarden evenwichtiger zijn in spannende situaties.

Het Natural’Relax supplement adviseren wij in de aanloop tot en met oudejaarsavond dagelijks te geven. De FLASH pasta is speciaal ontwikkeld om nog extra ondersteuning te bieden tijdens de spannende gebeurtenis. Het is een pasta met een hoge concentratie van de bovengenoemde bestanddelen. Deze kun je dan op oudejaarsdag aan jouw paard geven om hem deze dag/avond nog extra te ondersteunen! 

Testers gezocht

Voor de Natural’Relax en de Natural’Relax FLASH zijn wij nog op zoek naar 2 testers, niet dat we twijfelen over het product. Maar we willen graag van onze klanten het hele verhaal horen. Misschien heb jij interesse? Mail dan naar [email protected] je koopt dan beide producten dan met 15% korting, in ruil voor een duidelijk verslag. 

askHELTIE

Daar wij ook producten van HELTIE op de plank hebben staan, hebben wij ook hen om advies gevraagd. Marjolijn schreef een blog met 9 tips voor een stress vrije jaarwisseling. 

Paarden zijn vluchtdieren, die van nature liever eerst gaan rennen voordat ze kijken wat er aan de hand is. Het ligt dan ook in de lijn der verwachtingen dat paarden bang zijn voor vuurwerk. Zo begint haar blog, ben je benieuwd naar haar tips, dan deze link openen.

Wat helpt tegen stress bij paarden

Wij hopen dat je iets gehad hebt aan deze blog. Maar heb je toch nog vragen? Mail dan naar de [email protected] of bel 038446168. Zoals altijd helpen wij je graag.

Team Atorka

Catago FIR-Tech Masker
HELTIE Stress
NaturalRelax FLASH

Aanvulling van de dierenarts

De jaarwisseling gaat gepaard met een hoop knallen, al dan niet al weken van tevoren. Het ene paard is bijna letterlijk bomproof, de ander staat te trillen als een rietje. Hieronder geven we een aantal tips om uw paard zo goed mogelijk de jaarwisseling door te helpen.

  • Laat lampen aan, doordat er meer licht is vallen flitsen minder op

  • Zet de radio aan, zo valt omgevingsgeluid minder op.

  • Zorg voor voldoende afleiding, ook laat op de avond. Vul eventueel hooinetten om voertijden uit te breiden.

  • Train vroeg in de ochtend of plan een rustdag in, maar probeer werken met je paard te vermijden tijdens de knallen.

  • Voor paarden die langere tijd stress ervaren kan een supplement helpen. Het is wel belangrijk minimaal twee weken voor de jaarwisseling te starten.

  • Voor paarden die tijdens de jaarwisseling ernstige stress hebben, kan overwogen worden om sedatiepasta te gebruiken. Gebruik uitsluitend middelen met Domidine (bijv. Domosedan). Gebruik NOOIT middelen met Acepromazine (Relaquine of Tranquigel). Deze middelen zorgen er alleen voor dat het lichaam minder kan bewegen, maar verandert niets aan de input die paarden ervaren.

  • Aldus de dierenartsen uit Benschop / Oudewater.
Rozenbottel geven aan je paard voor betere weerstand
Algemeen, Paard
Rozenbottel geven aan je paard voor betere weerstand

Rozenbottel geven aan je paard voor betere weerstand, is dat verstandig?

Wij stelden deze vraag aan ASKHeltie en zij kwamen met het volgende antwoord. Rozenbottels – de schijnvruchten van rozenplanten – zijn kleine vruchtjes die paarden heel lekker vinden. Ze zitten bomvol vitamine C. Sommige mensen hebben knabbelstruiken met rozenbottels langs hun paddock of weiland staan. Maar ook voor paarden die niet zelf hun rozenbottels kunnen kiezen, zijn ze gezond. Rozenbottel is namelijk super voor de weerstand. Dat is fijn om te lezen, zeker nu de winter voor de deur staat, de verharing net achter de rug. De paarden met een lage weerstand kunnen zeker wel wat hulp gebruiken. Paarden met een lage weerstand herken je bijvoorbeeld aan huidproblemen, schimmel infecties, jeuk, mok, vieze ogen, een hoestje zonder erg ziek te zijn. Let er maar eens op, er zijn veel paarden met een lagere weerstand.

Rozen en paarden

Rozen zitten in dezelfde familie als appels en aardbeien. Rozenbottels zijn dus eetbaar, evenals de blaadjes van rozenstruiken. De smaak, kleur en zoetheid varieert per soort roos. Alle rozenbottels zijn vitaminebommetjes, er zit vooral veel vitamine C in. Ook bevatten rozenbottels veel antioxidanten en andere stoffen die helpen om het lichaam op celniveau gezond te houden.

Rozenbottel heeft geneeskracht

Rozenbottels zijn rijk aan polyphenolen, essentiĂŤle vetzuren, vitamines en mineralen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat rozenbottel verschillende geneeskrachtige eigenschappen heeft. Het is ontstekingsremmend dankzij de antioxidanten in het vruchtvlees, die ervoor zorgen dat enzymen en andere stoffen die ontstekingen bevorderen, onderdrukt worden. Bij patiĂŤnten met bijvoorbeeld artritis en andere gewrichtsontstekingen werd een positief effect gevonden. Ook is er een effect gezien tegen bepaalde kankers bij mensen. Rozenbottels worden daarom door onderzoekers gezien als rijke bronnen van goede stoffen, die veel meer gegeten zouden moeten worden. Ook door mensen… Wellicht is een rozenbottel geven aan je paard voor betere weerstand dus nog niet zo’n slecht idee. 

Werking op immuunsysteem

Dit is fijn om te weten! In proeven is inmiddels ook aangetoond dat een supplement met rozenbottel invloed heeft op het immuunsysteem. Onder meer het aantal witte bloedlichaampjes stijgt dankzij het eten van rozenbottels of rozenbottelextract. Daaronder ook het aantal fagocyten en neutrofielen. Je snapt dit is geen tekst van ons, maar van ASKHeltie, maar hun kennis delen wij graag met onze klanten. Fagocyten en neutrofielen zijn witte bloedcellen die een belangrijke rol hebben bij het afweren van bacteriÍn en opruimen van dode cellen en afvalstoffen. Fagocyten en neutrofielen eten deze ongewenste indringers als het ware op, door zich om hen heen te vouwen. Ook de hoeveelheid gammaglobuline in het bloed neemt toe, dat is een stof die de aanwezige afweerstoffen kan aanvullen. Daarnaast is er meer glutathione (GSH) aanwezig na het eten van rozenbottel. GSH is een antioxidant dat schade door bijvoorbeeld vrije radicalen en zware metalen aan belangrijke celonderdelen voorkomt. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat rozenbottel een gunstig effect heeft op de weerstand en de natuurlijke immuunreactie. Kijk daar worden we blij van. 

Wanneer rozenbottel geven?

Rozenbottel kun je jaarrond aanbieden in het mineralenbuffet. Je paard kan dan zelf kiezen of hij er behoefte aan heeft. Als je denkt dat je paard wel wat ondersteuning van de weerstand kan gebruiken, dan kun je rozenbottelextract (of verse of gedroogde rozenbottels) over het voer geven. Bijvoorbeeld bij de wisseling van de seizoenen, tijdens het verharen of na een periode van stress of ziekte kan het fijn zijn om het immuunsysteem van je paard met rozenbottel te ondersteunen. 

Wij hebben geen gedroogde rozenbottels, maar de HELTIE Rozenbottel in onze winkel. We zijn namelijk van het praktische, beter een goed product met duidelijke aanwijzingen er op hoeveel jij je paard mag geven. En je kan starten met een een proef verpakking van 100 ml. Heeft je paard het niet nodig/ drinkt je paard het niet? Dan heeft het je ook geen vermogen gekost, een fijne optie die HELTIE van vrijwel alle producten heeft. Het mineralenbuffet dat is ook een leuk idee, hier lees je er meer over. 

Heb jij nog vragen over rozenbottel geven aan je paard voor betere weerstand? Neem dan contact op met onze klantenservice, dit kan via de mail of per telefoon. 

Heltie Horse Rozenbottel
Rozenbottel van Heltie Horse
HELTIE Horse mineralen
Mineralen van HELTIE Horse voor paarden
Heltie horse zalmolie
Zalmolie voor je paard van HELTIE

Bronnen:

Wij hebben de inhoud van deze blog overgenomen van ASKHeltie en deels aangevuld met eigen informatie. Als verkooppunt van HELTIE zijn wij erg blij met de kennis van deze fijne leverancier. Samen zijn we sterker tenslotte!

Pekacar, Sultan; Bulut, Semih; Özüpek, Burçin; Orhan, Didem D. Anti-Inflammatory and Analgesic Effects of Rosehip in Inflammatory Musculoskeletal Disorders and Its Active Molecules. Current Molecular Pharmacology, Volume 14, Number 5, 2021, pp. 731-745(15) https://doi.org/10.2174/1874467214666210804154604

Seema Patel. Rose hip as an underutilized functional food: Evidence-based review, Trends in Food Science & Technology, Volume 63, 2017, Pages 29-38, ISSN 0924-2244. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2017.03.001

Sadigh-Eteghad S, Tayefi-Nasrabadi H, Aghdam Z, Zarredar H, Shanehbandi D, Khayyat L, Seyyed-Piran SH. Rosa canina L. Fruit Hydro-Alcoholic Extract Effects on Some Immunological and Biochemical Parameters in Rats. Bioimpacts. 2011;1(4):219-24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3648971/

Hay Spray en Hayplay bags
Paard
Welk formaat Hayplay Bag kies jij

Welk formaat Hayplay Bag kies jij

Voor een pony van 350 kilo of voor een IJslander of voor mijn paard die 24/7 in de paddock staat. Welke kan ik beter op stal gebruiken? Een van de vele vragen die wij regelmatig krijgen. Want wij hebben niet 1 formaat slowfeeder maar wel 4 verschillende maten en daarbij 2 modellen. Hoe dit werkt, dat leggen wij uit in deze blog.  

De Hayplay Bag modellen

Alle 4 de Hayplay Bag modellen zijn super sterk en hebben ruime versterkte openingen zodat de kans op scheuren minimaal is. Door het gebruik van een Hayplay Bag bevorder je slowfeeding, je vertraagt de ruwvoeropname van je paard. Hierdoor is er minder kans op darm- en/of maagproblemen. 

Ook niet onbelangrijk, de Hayplay Bag is gemaakt van sterk Ên duurzam materiaal. Het materiaal komt uit Europa. Het materiaal heeft een REACH certificering. Dat is net wat anders dan food, maar verklaart wel veilig gebruik en dat er geen schadelijke stoffen die vrij kunnen komen. Ook daar zijn eventueel certificaten van beschikbaar. Iets wat wij overigens bij andere merken nog niet gezien hebben. 

Er is een model wat lijkt op een kussen, dĂŠ favoriet voor de mensen die paarden voeren uit kuubskisten. Maar dit kussen kun je ook ophangen in je stal. De onderkant van dit model is helemaal dicht, de bovenkant is voorzien van de gaten. Je sluit het met een rits en een rand met klittenband. Dit formaat is leverbaar in de maat M en XL.

Het andere model is rond en geschikt voor in de stal, de trailer maar we zien ze ook liggen in kuubskisten of men hangt ze in een boom. Bijvoorbeeld als je paard in een paddock paradise staat. Dit model heeft rondom gaten met een diameter van 8 cm en ook aan de onderzijde. Stel de slowfeeder hangt in de regen, dan loopt het water er aan de onderzijde weer uit. Dit formaat is er in S en L. 

Afmetingen Hayplay Bag

Maat S –> H75cm x B40cm

Maat M –> H95 cm x B70cm

Maat L –> H95cm x B50cm

Maat XL –> H120cm x B100cm

Hoeveel ruwvoer gaat er in een Hayplay Bag

Dat scheelt per model en hoe je het er in stopt. Netjes per plak hooi, dan kom je aan grotere hoeveelheden dan wanneer je los ruwvoer er in de slwofeeder stopt. En is je ruwvoer droog of iets vochtiger, dat maakt ook verschil uit qua gewicht. Grof ruwvoer of fijn ruwvoer…ook dat is bepalend voor het gewicht. De gemiddelde kilo’s staan vermeld in de uitgebreide product informatie. 

Welke formaat Hayplay Bag kies jij

Je bent overtuigd, je wilt echt heel erg graag een Hayplay Bag voor je paard(en) maar dan moet je het formaat gaan kiezen. Dat is soms lastig, vandaar dat wij een test mogelijkheid bieden. 

  • Bestel een Hayplay Bag S, M, L of XL. Je kiest het formaat wat je verwacht nodig te hebben. 
  • Die ga je gebruiken en dan blijkt die toch te klein of veels te groot, dan mag je die binnen 5 dagen omruilen voor een ander formaat.
  • Het gaat dus niet om terugsturen en geld terug, maar omruilen omdat het formaat achteraf toch niet het juiste is. 
  • Normaal nemen wij een gebruikte Hayplay bag niet meer terug, maar in dit geval wel.
  • Maar blijf wel binnen die 5 dagen, anders vervalt deze test optie. 
  • Omruilen doe je via een retourlabel, die vraag je aan via de klantenservice, vermeld dan ook even welk formaat je liever wilt hebben. 
  • Omruilen kan slechts 1 keer, anders wordt vooral Postnl er blij van.
  • Wij versturen gratis, de retourkosten € 7,00 zijn voor jou.
  • En je zorgt dat de Hayplay Bag echt helemaal schoon is voordat je hem terugstuurt.  
  • Een smerige Hayplay Bag nemen we namelijk niet terug.
  • Er zijn van ieder formaat 2 test slowfeeders, is het formaat van jouw keuze even niet beschikbaar, dan moet je dus even wachten. 

Heb jij nog vragen over de test optie van de Hayplay Bag

Stel het is toch nog niet duidelijk, mail dan naar Kim, zij weet alles over deze mogelijkheid. Je kan haar bereiken via de mail of per telefoon, ons nummer is 0348446168. Langskomen in Montfoort om de Hayplay Bag eerst te zien dat kan ook, wij zijn geopend van maandag – vrijdag van 09:00 – 14:00 uur. 

En ken je dit filmpje al? Van onze Amerikaanse collega, die ook erg enthousiast is over dit geweldige product. Zij laten overigens nog veel meer opties zijn. Een hangende XL in een stal, ĂŠĂŠn liggend los in het weiland. Dat hebben wij ook als eens gezien, op Ameland is de XL getest in de wind. De Hayplay Bag XL bewoog iets, maar vloog niet over het weiland!

HayPlay Bag slowfeeder
HayPlay Bag slowfeeder
HayPlay Bag slowfeeder
HayPlay Bag slowfeeder
Hans van Dijk voor een echt passend zadel
Algemeen, Paard
Zadels voor paarden met een korte rug

Zadels voor paarden met een korte rug

Onze zadelpasser Hans van Dijk komt regelmatig bij klanten die een zadel zoeken voor een paard of pony met een korte (en brede) rug.

Wat zijn de meest voorkomende zadelproblemen bij paarden met een korte rug

  • Het zadel is te kort of te lang
  • Het zadel ligt achterover (kiept) en schuift naar achteren.
    Het zadel kan op de nieren, de milt en ingewanden drukken en knijpt de zenuwen in de lendenen af.
  • Het zadel ligt te ver naar voren en beperkt de bewegingsvrijheid van de schouders.
  • Een zadel met een te smal wervelkanaal drukt zijdelings op de wervelkolom, wanneer het paard buigt.
  • Een te wijd zadel zal schuiven.
  • Een te smal zadel geeft verhoogde druk op het contactoppervlak
  • De combinatie zadel / ruiter / paard past niet
  • Onjuiste houding ruiter
  • Beugelophanging past zit op de verkeerde plaats en geeft druk
  • Onjuiste lengte beugelriemen
  • Korte paarden met ronde ribben en zonder veel schoft hebben ook vaak een zadel slip probleem: het zadel vindt geen houvast op de rug van het paard.
  • Een combinatie van bovengenoemde punten

Eigenlijk zijn er best veel paardenrassen met een korte rug.
Voorbeelden hiervan zijn natuurlijk de IJslanders, maar denk ook eens aan de Tinker, PRE, Fries, Fjord, Lusitano en Haflinger. Allemaal paarden die vaak een korte ruglengte hebben.

Deze rassen hebben vaak ook een brede rug, wat de zoektocht naar een zadel nog moeilijker maakt.

Wat zijn de nadelen voor een paard met een ongeschikt zadel

We weten inmiddels allemaal dat een te lang zadel op een paard met een korte rug grote problemen kan veroorzaken.Hier is veel over onderzocht en geschreven.
We mogen echt wel aannemen, dat als een zadel voorbij de 18e rib van het paard komt, dat het zadel (lees: de zadelkussens) op de wekere delen van de paardenrug ligt.

Maar als we de 18e rib als uitgangspunt nemen en rekening houden met de ruimte achter het schouderblad dat nodig is om de beweging hiervan niet te hinderen, blijkt het dat een bepaalde groep paarden met een korte rug zo weinig ruimte over houdt, dat alleen een zadel geschikt voor de zit van een kind op past.

Korte rug & grote ruiter

Hans van Atorka ziet veel combinaties van ruiters en paarden. Een groot aantal daarvan is een combinatie waarvan het paard een korte rug heeft en de ruiter lang is of een grote kledingmaat heeft. Immers, er zijn veel volwassenen die graag op de genoemde paarden rijden.

Maat en vorm van het zadel

Zadels worden gemeten in inches. Dit geeft de zit van de ruiter en ook de lengte voor de paardenrug aan.

Maar ook de vorm van het zadel draagt bij aan de ruimte die het zadel te bieden heeft voor de ruiter. Een zadel met een diepe zit geeft minder ruimte aan het bekken om vrij te bewegen.
Dan kan een grotere maat nodig zijn of een vlakke zit van het zadel.. 

Zowel lange ruiters als ruiters met een grote kledingmaat hebben bij een zadel met diepe zit al snel een 18 inch (of grotere) zadellengte nodig en dat gaat niet op een paard met een korte rug passen.

Rijden in een zadel dat te klein is voor de ruiter kan voor het paard ook zeer schadelijk zijn.
Zadels die niet goed passen, niet geschikt zijn voor de combinatie en het doel leiden sowieso tot (grote) problemen bij het paard.
Echter een zadel dat het paard uitstekend past, maar waar de ruiter niet aan kan wennen of wat voor de ruiter te klein (of te ruim) is, is ook niet fijn voor het paard. 

Een ruiter uit balans is een grote belasting voor het paard en geeft onnodig gewicht en druk. 

Ook heeft een paard veel last van een ruiter die in een te klein zadel zit. Immers, het gewicht van de ruiter wordt op deze manier te veel op de achterkant van het zadel (lees: paardenrug) gedrukt. 

Welke zadels zijn wel geschikt voor een paard met een korte rug

Soms is het niet de fysieke lengte van het zadel dat een probleem is voor de meeste paarden. Wat ook belangrijk is het gewicht van de ruiter.
Dat mag zeker niet worden geconcentreerd aan de achterkant van het zadel.
Met andere woorden, het evenwicht en de stabiliteit van het zadel en de berijder, in plaats van de lengte van het zadel dat van groot belang is.

Zadelpasser Hans van Dijk

Een zadelpasser, een zadelmaker, een zadelverkoper… allemaal mensen met verstand van zadels. Dat is in elk geval wel de bedoeling! Maar wanneer bel je nu wie? En hoe gaat het een en ander in zijn werk?

Bij Atorka Ruitersport vind je alles voor je paard ĂŠn de ruiter. Paardenwelzijn staat bij ons hoog in het vaandel. Denk hierbij aan zadels voor alle paarden met een korte rug en weinig schoft. Zoals de IJslandse paarden, Spaanse rijpaarden, Fjorden, Arabieren, Tinker en zo zijn er nog tal van paardenrassen.

Vakman

Iedere vakman heeft zijn eigen werkwijze én specialiteit. Hans van Dijk is bij Atorka Ruitersport ‘de man van de zadels’.
Hij rijdt het hele land door om eigenaren ĂŠn paarden te helpen. Een fijn zadel is immers belangrijk voor de ruiter, maar vooral voor het welzijn van het paard. De passie van Hans ligt bij het IJslandse paard, maar inmiddels is hij ook bij tal van andere paardenrassen geweest.
Om zijn passie op het gebied van zadels professioneel te kunnen uitvoeren, heeft hij in 2010 de opleiding Master Saddle Fitting Consultant (MSFC) met succes gevolgd.

MSFC opleiding

De MSFC opleiding voldoet aan de kwaliteitscode voor beroepsonderwijs door de overheid opgesteld (geauditeerd en goedgekeurd door het CPION, het orgaan dat deze controles uitvoert) en zijn derhalve geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).
Sinds 2022 heeft de opleiding in Engeland de naam gewijzigd in PSFA. Daarnaast is Atorka Ruitersport aangesloten bij de beroepsvereniging van het VZTD.

Zadelcontrole

Is er een probleem met je huidige zadel? Wil je het graag laten (preventief) controleren? Dat kan! Maak een afspraak voor een zadelcontrole. Indien nodig kunnen er meteen reparaties of aanpassingen worden gedaan. Dit kan in principe voor alle soorten zadels en alle paardenrassen.

Ander zadel

Ben je opzoek naar een ander zadel? Maak dan een afspraak voor een zadelpasconsult. Dit houdt in: een anamnese en controle van het paard, het maken van een templates en uiteraard het passen ĂŠn rijden van diverse zadels. Gemiddelde tijdsduur is ca. 2 tot 2,5 uur.

Onze collectie zadels bestaat hoofdzakelijk uit zadels voor het IJslands paard, echter deze zadels zijn ook geschikt voor andere rassen. Denk hierbij aan rassen als PRE, Fjord, Haflinger en de Tinker en ook bij paarden met een ‘lastige rug’ helpt Hans graag mee bij het zoeken naar een oplossing. En inmiddels is ook de eerste springpony met een erg korte rug voorzien van een goed passend veelzijdigheidszadel.

Wil je een afspraak maken voor een controle of ander zadel, vul dan het afspraakformulier in en Hans neemt contact met je op.

Zadelreparatie

Daarnaast kun je bij ons ook terecht voor de zadel reparaties en aanpassingen aan je zadel. Denk hierbij aan het (opnieuw) vullen van de kussen, vervangen van singelstoten.

Het werkgebied

Het werkgebied van zadelpasser Hans van Dijk begint bij de de Waddeneilanden in Nederland t/m de Nederlandse grenzen. Daarnaast is hij ook regelmatig in Duitsland en BelgiĂŤ te vinden.

E-Book

Ben jij de ruiter die het beste voor heeft met zijn/haar paard? Maar twijfel je of je zelf thuis kan controleren of je zadel goed ligt? Download dan eens mijn E-book, hierin vind je 3 simpele tips. Kom je er niet uit, dan toch even contact met mij opnemen.

En nog meer informatie vind je in de volgende blogs:

Zadels voor paarden met een korte rug
Hans van Dijk gediplomeerd zadelpasser
Fager bit testen
Algemeen, Paard
Fager IJslandse kandarre getest

Fager IJslandse kandarre getest

Onze geliefde IJslanders worden voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Ze zijn geweldige recreatie paarden maar ook fijne wedstrijdpaarden. Op elk niveau is het belangrijk dat je je paard van comfortabel tuig voorziet, bitten zijn daar een heel belangrijk onderwerp in.

Bij IJslandse paarden zijn er veel verschillende bitten die gebruikt worden. Je ziet dat de meeste paarden op normale trenzen worden gereden maar op wedstrijd zie je regelmatig IJslandse bitten (ook wel kandare genoemd) voorbijkomen. Wat zijn die IJslandse bitten nou en waarom wordt daarmee gereden?

Geen IJslands bit nodig

Het eerste dat belangrijk is om te weten is dat je geen IJslands bit nodig hebt om je IJslander te rijden. Dit type bit is te vergelijken met de, iets meer bekende, stang en trens die je op de hogere niveaus van de dressuur ziet. Het zijn bitten met een hefboomeffect dat wordt gecreëerd doormiddel van de “scharen” en een kinketting. Je kan het zien als scherpe bitten maar dat is enkel als het bit niet correct wordt gebruikt.
De bedoeling van het IJslandse bit is om je hulpen te verfijnen, en het bit zou dan ook alleen gebruikt moeten worden door ruiters die op hoog niveau rijden of duidelijk weten wat ze met het gebruik van dit bit willen bereiken. Incorrect gebruik van een IJslands bit kan problemen alleen maar groter maken.

Helaas zie je het veel voorkomen dat mensen overstappen naar een IJslands bit omdat hun paarden zwaar in de hand zijn of niet correct reageren op de hulpen van de ruiter.
Dit zal op korte termijn het probleem oplossen maar op lange termijn wordt het probleem alleen maar groter. IJslander bitten zijn wel perfect om de aanleuning van een paard te verbeteren op hoog wedstrijd niveau en de laatste puntjes op de i te zetten.

Er zijn verschillende soorten IJslandse bitten. Ze zijn te vinden in varianten als enkelgebroken, dubbelgebroken, stang en lock-up. Echter zijn de laatste twee opties door de FEIF niet meer toegestaan op wedstrijden. De lengte van de scharen kan ook verschillen, er zijn korte, medium en normale scharen. Bij juist gebruik en juiste afstelling van het bit hoort er weinig tot geen druk op de kinketting te staan als het paard
zijn hoofd in de gewenste houding heeft.

Getest IJslandse bit / Kandarre van Fager

Voor het maken deze blog mocht ik een IJslands bit uitproberen. Ik had gekozen voor het Fager bit “Julie Single jointed Icelandic Silver”. Dit is een enkelgebroken bit met normale lengte scharen van het merk Fager gecreëerd in samenwerking met Julie Christiansen. Bij Fager staat kwaliteit hoog in het vaandel en dat is zeker terug te zien aan dit bit. Het bit is voorzien van een anatomisch mondstuk en een innovatieve
kinketting die zorgt voor gelijkere drukverdeling een minder schuring. Echter is de kinketting eerst even wennen omdat de schakels best groot zijn, maar als je het bit eenmaal juist hebt afgesteld is de kinketting fijn te gebruiken. Je kan ook kiezen om zelf een andere kinketting te bevestigen aan het bit. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de haakjes (waar de kinketting aan wordt bevestigd) best open staan. Ik heb zelf deze dichter geknepen met een tang aangezien de haakjes meerdere malen van
mijn bit afvielen. Een groot pluspunt aan dit bit is dat er een verdikking is op het punt waar het mondstuk vast zit aan de scharen, dit zorgt ervoor dat de mondhoek niet tussen het draaipunt komt en het paard geen wondjes krijgt. Zelf heb ik er wel voor gekozen om bitringen te gebruiken bij dit bit maar dit is dus niet perse nodig.

Ik heb het bit op verschillende paarden (die al gewend zijn om op IJslands bit gereden te worden) uitgeprobeerd. Alle paarden reageren goed op het bit en het ligt comfortabel in de mond. De paarden accepteerden het bit goed en reageerden fijn op de hulpen.

Bij de aanschaf en het gebruik van een IJslands bit is het belangrijk om te weten of het bit voldoet aan de eisen die er door de FEIF gesteld worden. Deze eisen en regels zijn er zodat er geen misbruik van het bit kan worden gemaakt en het comfortabel blijft voor het paard. Deze regels zijn moeilijk te vinden dus daarom heb ik de vernieuwde FEIF regels van 2023 tot heden op een rijtje gezet.

Mondstukken:
Geaccepteerd – Enkelgebroken en dubbelgebroken
Niet geaccepteerd – Stang (ongebroken), mondstuk dat vastzit aan de scharen, mondstuk dat te veel “sliding effect” heeft, lock-up en abnormaal lange scharen.
Houd rekening dat de tongboog maximaal 0,5 cm hoog mag zijn, gemeten over de gehele lengte van het mondstuk.

Dikte van het mondstuk: De dikte van het mondstuk moet minimaal 1cm dik zijn aan het aansluitingspunt van het mondstuk naar de scharen.
Ring: De vorm van de ring aan de bovenkant van een IJslands bit moet een ronde vorm hebben, niet ovaal.
Lengte van het aansluitingspunt van mondstuk en scharen: Minimaal 1,5 cm en maximaal 3 cm.

Neusriem: Er moet gereden worden met een hoge (engelse) neusriem zonder sperriem of een anatomische neusriem zonder sperriem.

Meer informatie vind over de regelgeving vind je op de website van de FEIF. 

Via Atorka kun je Fager bitten testen, Kim van de Atorka klantenservice kan je er alles over vertellen. Zoek je een goede bitfitter met kennis van IJslandse paarden? Dan eens kijken op www.equibitfit.com 

Josephine Beelenkamp

Zomereczeem Thor 2024
Paard, Zomereczeem algemeen, Zomereczeem kennisbank
Happy Skin producten ook voor de Shetlander

Happy Skin producten ook voor de Shetlander

Wij zeggen volmondig JA, zeker nadat wij deze mooie review mochten ontvangen van Denice van Bragt. 

Het is augustus 2024, we zitten nu halverwege het eczeem seizoen, wat een zomer is dit. Eindeloze regenbuien en een enorme insecten druk, we hebben behoefte aan zon en stabiel weer. Niet alleen wij, maar ook heel veel paardeneigenaren. Zoveel paarden hebben deze zomer huidproblemen. Logisch vinden wij, het was namelijk ook al een natte koude winter. Veel paarden kwamen met een lage weerstand de winter uit doordat ze al veel te verduren hadden. Veel regen zorgt namelijk o.a. voor mok, rainrot, schimmels ed. Helemaal niet leuk als je paard bent. De weerstand werd zwaar op de proef gesteld. Daarna volgde er ook nog een zomer met veel nattigheid en insecten. Het is een optelsom van ellende. Dus ja, wij snappen best dat veel paarden huidproblemen hebben. We noemen het bewust huidproblemen en geen zomereczeem, de weerstand mag omhoog bij heel veel paarden, dat is de basis van veel ellende. Een goed rantsoen, een fijne en als het kan droge plek en jaar rond Happy Belly Solid om je paard te helpen met zijn weerstand problemen. 

Thor en Denice

Denice van Bragt heeft het voor Thor goed voorelkaar, lees haar verhaal maar eens: Graag wil ik mijn ervaring delen met het gebruik van de producten van Happy Skin & Happy Belly. Thor is een Shetlander ruin van 21, die 24/7 buiten loopt met schuilstal. Er zit heel water in de buurt en dus helaas ook veel knutten.
Toen ik hem kocht met zijn 5 jaar had hij enorme last van zomer eczeem. Hij lag van kop tot teen open en hebben in de loop der jaren van alles geprobeerd.

Zo ook de producten van Happy Skin en Happy Belly.

De Happy Belly Solid vond hij in eerste instantie niet zo lekker smaken en Thor liet mij vorig jaar de meest creatieve manieren verzinnen om te zorgen dat hij het binnen kreeg.
In de winter ben ik hier 2 maanden mee gestopt en daarna weer gaan voeren. Tot mijn grote verrassing at meneer het zo op, ik was nog bezig met eten klaar maken maar hij had het al opgepeuzeld. Sindsdien eet hij het met enkel zijn mineralen brokjes.

De Happy Skin lijn ruikt echt verrassend lekker 🙂
De Happy Skin Huidspray is gemakkelijk aan te brengen in gebruik en zuinig omdat het zo dun is. De spray komt gemakkelijk op de huid tussen de manen en staart.
Voor het hoofd doe ik een beetje in mijn handpalmen en kan ik zonder strijd zijn hoofd in smeren. Hij was altijd heel moeilijk bij zijn hoofd te behandelen. 
De huidgel blijft goed uit het pompje komen ook al staat deze in de winter stil.
Alleen schuurt zijn oren nog steeds kapot (valt nog reuze mee als ik zie hoe extreem het dit jaar is met de muggen) en gebruik hier de huidgel voor. Deze is gemakkelijk aan te brengen en uit te smeren.
De Buzz Off spray is ideaal om de benen en buik mee in te sprayen waar zijn eczeemdeken niet komt. Deze spray gebruik ik ook op mijn IJslander als ze veel last heeft van de insecten en merk na insprayen dat ze meteen rustiger staat.
Zelf gebruik ik de Buzz Off spray ook zodat ik op stal niet gestoken wordt door de muggen, werkt ideaal en ruikt nog eens lekker.

Door het extreme weer dit jaar wordt je gek van de knutten.
Ik ben heel erg blij met de de Happy Skin en Happy Belly zo is het eczeem nog redelijk onder controle te houden.
Thor heeft dit jaar enkel het voorste stukje bij de maantop verdikte huid en wat manen geschuurd, gelukkig geen huid kapot. 3 jaar terug was dit helaas echt anders en was heel zijn manenkam verdikt, kapot, manen en voorpluk flink weg geschuurd. Zijn staart ziet er netjes uit, gelukkig geen wc borstel bovenkant meer. Enkel de punten van zijn oren en de binnenkant van zijn oren krabt hij soms open maar gelukkig hersteld het met de huidgel snel.

Happy Skin producten ook voor de Shetlander, ik ben er super blij mee!

Met vriendelijke groet,
Denice en Thor

Zomereczeem Thor
Zomereczeem Thor 2024

In het kort:

De Happy Belly Solid zorgt voor een gezonde darm, en een gezonde darm is de basis voor een gezond paard. Er zijn tal van berichten te vinden over dit onderwerp op internet. Erik Laarakker schreef erook al eens over. Ingrid Faber, dierwetenschapper uit het team van Drs. Henk van Faassen gaf dit voorjaar een lezing over dit onderwerp. Drs. Henk van Faassen heeft dit product ontwikkeld, hij is ĂŠĂŠn van de dierenartsten bij Greenvalley Health Products. En HorseConnect organiseert in oktober dit jaar een hele dag over de darm gezondheid.

De Happy Skin Huidspray is ontwikkeld om muggen / knutten op afstand te houden en de huid te verzorgen.

De Happy Skin Huidgel is een wondgel en zeker niet alleen geschikt voor wondjes ontstaan door jeuk. Ieder wond kan je behandelen met deze huidgel. Bijzonder is dat deze gel de slechte bacteriĂŤn die de genezing in de wegstaan doodt, hierdoor hebben de goede bacteriĂŤn vrij spel en geneest een wondje veel sneller. 

De Buzz Off, die verrast ons nog iedere dag. Ook ontwikkeld door het team van Henk Faassen is bedacht om vooral insecten op afstand te houden. Maar we horen ook dat teken ook een hekel hebben aan de Buzz Off. 

Alle producten zijn ontwikkeld in Wageningen, door dierenartsen en dierfysiologen op basis van wetenschappelijk onderzoek en testen in de praktijk.

Heb jij hulp of advies nodig? 

Wil jij weten of de Happy Skin en Happy Belly ook iets voor jouw paard met huidproblemen kan betekenen? Mail ons dan, Team Atorka heeft inmiddels veel ervaring en we kunnen je vast helpen. 

Yvonne van Dijk

De Tolthester zadels zomer 2018
Algemeen, Paard
TOP 3 meest voorkomende problemen met zadels

TOP 3 meest voorkomende problemen met zadels

Wat zijn de meest voorkomende problemen met zadels? Een vraag die mij onlangs werd gesteld. Ik ben Hans van Dijk, MSFC gediplomeerd zadelpasser en zadelmaker. Mijn passie ligt bij paarden met een korte rug en soms ook weinig schoft. 

Paarden die gereden worden door volwassen ruiters die niet passen in een 16,5 inch zadeltje. Denk hierbij aan IJslanders, Haflingers, Fjorden, Tinkers, Rocky Mountain, PRE’s en zo zijn er nog wel een aantal rassen die dezelfde problematiek hebben.  Hierbij mijn top 3 van veel voorkomende problemen met zadels. 

Niet passend zadel

Op de eerste plaats zijn dit de niet passende zadels. Denk hierbij aan een een zadel wat schuift. Men denkt vaak dat het zadel te breed is en daardoor schuift. Vervolgens gaat er een dekje onder om het schuiven tegen te gaan…. helaas dit is niet de oplossing. Het zadel is al te smal, het gaat daarom schuiven. Met een dekje er onder wordt het probleem alleen maar erger. Daarbij veroorzaakt dit extra zadeldek hinder bij je paard. Jij wilt toch ook niet lopen op een paar te krappe schoenen en 2 paar sokken aan?

Slecht gevulde kussens

Slecht gevulde zadelkussens, dit is ook zo’n veel voorkomend probleem. Misschien wijst je instructeur je er wel op dat je steeds scheef zit. Kan een teken zijn van scheve kussens. Een probleem wat je zelf ook kan signaleren. Voel eens langs de kussens van de zadel. Zijn beide kanten even stevig gevuld? Voel je bobbeltjes? Zijn ze allebei gelijk qua vorm? Heb je twijfel of beide kussens gelijk zijn gevuld? Dan is het tijd om een zadelpasser te bellen. Liefst één die ter plekke je zadel kan opvullen. Kan er gelijk gecontroleerd worden of de vulling voldoende is voor je paard.

Een te lang zadel

Een te lang zadel? Ja, die komen we ook vaak tegen. Je gaat regelmatig met je paard naar de fysio vanwege rugproblemen bij je paard en dan vooral in het gebied bij de lendenen. Je paard heeft moeite met buigen en/of loopt makkelijk over de schouder weg. Het zadel veroorzaakt druk op de organen, met name bij de nieren. Oorzaak kan in dit geval ook je zadel zijn. 

TOP 3 meest voorkomende problemen met zadels

Er zijn nog een groot aantal veel voorkomende problemen te bedenken. Wil je deze problemen voorkomen? Laat dan regelmatig een goede en gediplomeerde zadelpasser je zadel controleren. En heb je een paard gekocht, is het zadel van het paard meeverkocht, laat dan ook een zadelpasser komen ter controle. Waar de ene ruiter goed in zit, is voor een andere ruiter soms echt niet prettig. Waardoor er ook blessures kunnen ontstaan. 

Waar vind je een goede zadelpasser?

Er is een branche vereniging van en voor Zadel- en Tuigdeskundigen. Zij bewaken de kwaliteit van de zadeldeskundigen in Nederland en BelgiÍ. En vraag of degene die jij uitnodigt echt ervaring heeft met het type paard wat jij hebt. 

Als voorbeeld:

Lang niet iedere zadelpasser heeft een oplossing voor een paard met een korte rug. En wij kunnen bijvoorbeeld een paard met een hoge schoft niets bieden. Het is zonde van de tijd ĂŠn de kosten om dit vooraf niet goed geĂŻnformeerd te hebben.

Over de VZTD

De VZTD wil de kwaliteit van de zadel- en tuigdeskundige in Nederland en BelgiĂŤ, zij zijn van mening dat een zadel-en/of tuigdeskundige onder andere moet staan voor het paardenwelzijn en het deskundig adviseren over zadel en/of tuig. Om deze aspecten te kunnen waarborgen zijn er toelatingseisen gesteld, waaronder het succesvol afronden van een door de VZTD erkende opleiding. Daarnaast zijn alle leden verplicht om elk jaar een minimaal aantal bijscholingen te volgen, de onderwerpen van deze bijscholingen lopen zeer uit een, dit kan gaan over het zadel zelf maar kan bijvoorbeeld ook gaan over de anatomie van de rug of over het gebit. Meer weten? Kijk dan op www.vtzd.nl

Het paard met krullende vacht
Paard
PPID en oudere paarden

PPID en oudere paarden

Het is najaar en dan lezen we overal wel iets over PPID ĂŠn de mogelijkheid om je paard te laten testen. Wist je dat 20% van de paarden ouder dan 15 jaar de ziekte PPID / ook wel de ziekte van Cushing genoemd heeft? PPID veroorzaakt o.a. hoefbevangenheid, maar de bijzondere vacht en bijhorende problemen zijn het meest herkenbaar. Paarden met PPID komen al poosje slecht uit hun vacht, hebben het daardoor erg wam. Maar ook gaat het paard veel drinken en veel meer plassen. Spieren worden minder, misschien ken je wel een paard met PPID. En veel paarden worden ‘oud’ of vertonen depressief gedrag.

Zo ook mijn paardenvriend David. Hij is op leeftijd en na een verhuizing een beetje ‘down’. Dus dan krijgt PPID mijn aandacht, met de Happy Belly Solid knapte David prima op. Dat was fijn, we weten namelijk dat dit kan, maar hoe precies dat is bij ons (nog) niet bekend.  Door David blijft de aandoening mijn aandacht houden. Zeker nu de periode van bloedprikken weer voor de deur staat. 

PPID, wat is het?

De ziekte van Cushing of PPID komt vooral voor bij oudere paarden en pony’s. Omdat de ziekte van Cushing bij het paard ontstaat door een verkeerde werking van de hypofyse (hersenaanhangsel), wordt de ziekte tegenwoordig PPID (pituitary pars intermedia dysfunction) genoemd, wat staat voor een hyperactieve/overmatig functionerend middendeel van de hypofyse. 

Bij PPID is de productie van bepaalde hormonen (o.a. ACTH) verhoogd. De klinische verschijnselen die we zien bij PPID-paarden zijn:

  • Vachtafwijkingen (krullend haar en slecht loslaten van wintervacht)
  • Spieratrofie
  • Lusteloosheid
  • Abnormale vetverdeling
  • Insulineresistentie (suikerziekte)
  • Overmatig urineren en abnormale dorst
  • Verminderde immuniteit

Happy Belly Solid en PPIID

We hebben gemaild van Greenvalley Health Products over de Happy Belly Solid en PPID, n.a.v. de ervaring met David. Zij gaven ons het volgende antwoord: Op basis van de literatuur weten we dat het butyraat (zout van boterzuur) in Happy Belly een positieve invloed heeft op de hypofyse, dat het de insulineresistentie vermindert en dat het de darmgezondheid verbetert. In de praktijk zien we goede effecten van Happy Belly bij oudere paarden met PPID-verschijnselen: betere vacht en vachtwisseling, spiergroei en meer activiteit. 

Op tijd testen PPID

Dus heb je een 15+ paard met klachten zoals sloomheid, hoefbevangenheid, overmatig zweten, drinken of plassen, slecht ruien of terugkerende infecties? Laat dan testen op PPID! Vaak heb je binnen 2 dagen je de uitslag en kan je een plan maken als dat nodig is.

Pergolide

Happy Belly Solid kan al iets betekeken voor je paard. Maar ook lezen wij over het medicijn pergolide. Dat is via de dierenarts verkrijgbaar. Daarnaast kun je nog tal van andere maatregelen treffen rondom het houden van je paard die helpen om klachten te verminderen en complicaties te voorkomen. Deze maatregelen lijken overigens veel op de adviezen die je krijgt als je paard insuline resistent of hoefbevangen is. 

Maar ben jij een paardeneigenaar die PPID heeft laten vaststellen, maar liever een natuurlijk alternatief gebruikt? Kijk dan ook eens naar  Phytonics Hypo Balance.  Ook een product wat regelmatig ingezet wordt bij paarden met PPID. 

PPID Check

De dierenartsen van Stichting de Paardenkamp hebben een PPID check ontwikkeld. Voor Stichting De Paardenkamp, het nationaal rusthuis voor oude paarden en pony’s in Soest, is deze aandoening geen onbekend fenomeen. Het vakbekwame team en de betrokken dierenartsen van De Paardenkamp willen graag hun kennis en ervaring delen. Te beginnen met deze checklist. Wilt u weten hoe het met uw paard gesteld is? Doe de PPID-check!

Ook op de website Paardenarts.nl staat een artikel over PPID. 

Vragen over PPID en oudere paarden

En heb je nog meer vragen? Mail dan naar onze klantenservice, we doen zoals altijd onze best om iedere vraag te beantwoorden. En lukt het ons niet? Dan verwijzen wij door naar collega’s die meer verstand van een bepaald onderwerp hebben.

Logo Eurotrec schaijk 2024 1
Algemeen, Paard, Ruiter
Atorka & TREC Championships 2024 Schaijk

Atorka & TREC Championships 2024 Schaijk

Begin september gaat het dan echt gebeuren, wij zijn dan te gast bij de TREC Championships 2024 in Schaijk op Landgoed De Bossenhoeve. Dit landgoed ligt in het pittoreske stadje Schaijk in Nederland en is een toevluchtsoord voor paardenliefhebbers en natuurliefhebbers. 

De samenwerking met Dewi van Mechelen – Bergman maakt ons nieuwsgierig naar deze tak van paardensport. En toen ontvingen wij de uitnoding om aanwezig te zijn bij dit grote evenement. We lezen op de website over dit kampioenschap het volgende:

About the Championships

The European and World Championships TREC (Techniques de Randonnée Équestre de Compétition) are a premier equestrian event that tests the versatility, endurance, and partnership between horse and rider. Originating in France, TREC has grown into a beloved sport across Europe and far beyond.
Our mission is to promote the sport of TREC, encourage international camaraderie, and celebrate the bond between horses and their riders. Each championship event offers a unique opportunity to witness extraordinary horsemanship and the thrill of competition.
 
Dat beloofd wat, maar of wij veel van de wedstrijd zullen zien? We hebben onze twijfels, daar het een enorm parcours is wat paard en ruiter moeten afleggen. Maar wij laten ons graag verrassen.

Dewi van Mechelen

Terug naar Dewi, de samenwerking ontstond vanwege de echte 100% waterdichte rijkleding die wij verkopen. Dewi maakt heel wat kilometers met haar schimmel Opi, zij trainen ook als het bar slecht weer is, anders kom je niet aan de kilometers en is je paard niet fit. En daar hebben wij wel iets voor. Dewi kwam naar Montfoort om de rijkleding van het Zweedse merk Stierna te passen. Ze koos voor een kort jack wat gecombineerd kan worden met een waterdichte broek en een lange jas. Alle producten van Stierna zijn 100% waterdicht. Dit merk weet erg goed praktische en comfortabele rijkleding te ontwerpen. 

Atorka & TREC

Vandaar dus dat wij aanwezig zijn op het TREC Kampioenschap. Met een stand van 3 x 3 meter waarin uiteraard de waterdichte rijkleding te vinden zal zijn.

Maar je vindt er ook een aantal zadels van ons. Wij begrepen dat er ook heel wat paarden met een korte rug gebruikt worden voor deze tak van sport. Hans van Dijk, onze zadelpasser is specialist op het gebied van zadels voor paarden met een korte rug. Heb je interesse, kom dan eens kennismaken met onze zadels. Wij hebben merken als Eques en Prydi, dit zijn zadels met korte kussens, maar absoluut geschikt voor een volwassen ruiter. En misschien zijn dan ook de eerste Albion zadels wel op voorraad.

De Hayplay Bags gaan ook mee. Als je vaak lange afstanden moet afleggen voor een wedstrijd, een training of wat dan ook. Dan is het fijn dat je paard voldoende ruwvoer kan eten zonder dat het overal door de trailer of vrachtwagen ligt. Of door een stal gelopen wordt. Deze slowfeeder vertraagd de ruwvoer opname van jouw paard. Dit helpt niet alleen bij het voorkomen van verveling, maar ondersteunt ook de spijsvertering en verkleint de kans op maagzweren.

Click & Collect

Het is voor ons gebruikelijk dat wij bestellingen voor onze klanten meebrengen. Vaak ziet men iets in onze webshop wat dan op het evenement gepast kan worden. Dit doen wij geheel vrijblijvend. Kom je dus een product tegen waar je nieuwsgierig naar bent, plaats dan een bestelling en kies bij de verzendopties voor ophalen evenement. Of neem contact op met onze klantenservice voor meer informatie. 

Wij zijn benieuwd naar deze voor ons nieuwe tak van paardensport!

Tot 4-7 september in Schaijk.

Hans en Yvonne van Dijk

Dewi van Mechelen
Heeft je paard zand gegeten
Paard
Heeft je paard zand gegeten

Heeft je paard zand gegeten is dit dan een slechte gewoonte of heeft je paard bijvoorbeeld een mineralen tekort en eet hij daardoor zand. Het kan ook zijn dat hij zich staat te vervelen. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Want zand eten kan leiden tot zandkoliek. Twijfel je of je paard zand in de darmen heeft, doe dan een mesttest. Voorkomen van zandkoliek is beter dan genezen en bij twijfel raadpleeg je een dierenarts.

Mesttest

Staat je paard op de paddock of in het land met zeer kort gras? Als je je paard regelmatig zand ziet eten of je vermoed dat hij veel zand binnenkrijgt omdat het gras wel erg kort is geworden. Doe dan een mesttest, in dit filmpje zie je hoe je dit eenvoudig doet. Doe deze test een aantal keer, dan zie je of er regelmatig zand in de darmen zit of dat dit heel af en toe voorkomt.

Heeft je paard zand in de mest? Bestel dan een Psyllium kuurtje van bijvoorbeeld PUUR. Psylliumvezel bevat veel slijmstoffen die opzwellen als ze in contact komen met water. Dit wordt een gelei achtige massa, in de darmen hecht het zand aan deze massa. Het zand wordt op deze manier eenvoudig afgevoerd. Vitalbix heeft PsylliumMash op de markt gebracht, een graanvrije slobber met 50% psylliumzaadjes. 

Waarom eet mijn paard zand

Soms wijst dit op verveling, dit kan ontstaan omdat je paard te weinig ruwvoer krijgt bijvoorbeeld. Weeg de hoeveelheid ruwvoer eens, is dit voldoende voor je paard? Geef je voldoende maar vertrapt je paard alles? Doe het dan in een slowfeeder hierdoor doet je paard langer met zijn ruwvoer en voorkom je verveling. Overigens is voldoende ruwvoer ook goed voor de darmen. Maar meer hierover in een andere blog.

Staat je paard nog op het land en is het gras erg kort geworden. Er wordt onbewust heel wat zand gegeten door paarden die te lang op een kale weide staan. Bijvoeren is aan te bevelen en gebruik ook dan een slowfeeder. Voordeel: voer waait niet weg, het wordt niet vertrapt en je paard is langer bezig met het eten van zijn portie ruwvoer.

Mineralen tekort

Een mineralen tekort kan ook de oorzaak zijn van zandeten. Dit kan ontstaan door ruwvoer wat te weinig vitaminen/ mineralen bevat of er wordt onvoldoende bijgevoerd. Het gewicht van een paard wordt vaak verkeerd ingeschat waardoor er te weinig gevoerd wordt. 

Vul tekorten aan, laat je ruwvoer analyseren en zorg voor een rantsoen wat goed in balans is. Ruwvoer is de basis van een gezond rantsoen. Vermoed je een tekort aan vitaminen / mineralen hang dat eens een mineralen buffet op. Dit geeft je paard de mogelijkheid om zijn natuurlijke behoefte aan te vullen. En kijk eens kritisch naar het rantsoen van je paard, ons team helpt graag met een voer advies.

Heb je nog vragen n.a.v. de blog “heeft je paard zand gegeten,  neem dan contact op met onze klantenservice, wij helpen je graag.

PUUR Psyllium 350 gram
Geef een Psyllium kuurtje op zijn tijd..
HayPlay Bag slowfeeder
Hooi niet van de grond voeren.
Klantenservice Atorka
Vragen, mail ons hoor.
Zadelpasservice voor paarden met korte rug
Algemeen, Paard
Zadelpasservice voor paarden met korte rug

Zadels voor paarden met een korte rug

Wij bieden zadelpasservice voor paarden met korte rug. Er zijn veel paardenrassen met een korte rug. Niet alleen de IJslander, maar ook de Fjord, de PRE, de Lusitano, de Tinker en Arabieren hebben een korte rug. Maar zo zijn er nog veel meer paardenrassen die een korte rug hebben. 

Een zadel hoort niet voorbij de 18e rib te liggen, daar is geen draagvlak meer voor een zadel. Een zadel die te lang is gaat drukken op de lendenen en de nieren. 

Hans van Dijk is gediplomeerd zadelpasser / zadelmaker en komt vrijwel dagelijks bij paarden met een korte rug. Het is tenslotte zijn specialisme. In deze blog legt hij uit hoe hij te werk gaat. 

Anamnese

De anamnese bestaat uit informatie die de eigenaar geeft over het paard en zichzelf. Dit kan informatie zijn over eventuele problemen bij het rijden, gebreken die het paard gehad heeft en over het rijden. Ook belangrijk te weten, is er ÊÊn ruiter voor het paard of is er een bijrijder? 
Vervolgens wordt het signalement en conformatie(bouw) van het paard genoteerd, omdat eventuele conformatie afwijkingen van belang kunnen zijn bij het aanpassen van het zadel.

Onderzoek

Vervolgens vindt er een globaal onderzoek van het paard plaats op eventuele zicht- of voelbare kwetsuren of wondjes. Vooral bij de singelgroef, en middels palpatie worden schouder, rug en de wervelkolom op onderzocht. Soms wordt er ook gevraagd om het paard op een rechte lijn te stappen en te draven zodat bijzonderheden in het bewegingspatroon goed zichtbaar worden.

Templates

Daarna worden er een 3-tal templates (afdrukken) m.b.v. een flexicurve van de rug van het paard gemaakt. En ĂŠĂŠn voor de schouders bij het kopijzer van het zadel. En de laatste bij de 18e rib en van de schoft. Deze templates dienen enerzijds om eventuele afwijkingen bij deze plaatsen te kunnen vaststellen en anderzijds als referentiepunt bij latere bezoeken.

Zadelpassen

Als alles besproken en genoteerd is, start het zadelpassen, waarbij rekening wordt gehouden met de resultaten uit het onderzoek en de wensen van de ruiter. Enkele voorwaarden welke van belang zijn bij het aanpassen van een zadel:

  • Zorg dat het paard in een voor hem “normale” conditie verkeert.
  • En dat je paard lichamelijk in orde is, zodat je in alle gangen het zadel kunt beoordelen
  • Als je een zadel wilt aanschaffen voor een jong paard, zorg dan dat het dier voldoende zadelmak is, zodat je wel kan draven of tĂślten.
  • En het is handig als er een recht stuk is, met een vlakke harde ondergrond waar het paard kan worden opgesteld en bemonsterd. Maar ook een rijbaan is fijn, zodat je kunt rijden en het zadel en/of meerdere zadels kan proberen.

Welk zadel past bij mijn paard

Daarover schreven wij al eens een blog. De basis ligt bij het zadel zelf, nieuwe zadels moeten vooral passen op je paard. Maar heb je een gebruikt zadel gevonden voor je paard, kijk dan of de kussens recht en gelijk gevuld zijn. Zijn de singelstoten nog veilig, is de zadelboom niet getordeerd? En niet geheel onbelangrijk, past jij er als ruiter goed in?

Een fijn zadel is immers belangrijk voor de ruiter, maar vooral voor het welzijn van het paard. Ook als je een jong paard gaat inrijden, is het belangrijk te starten met een goed passend zadel. Helemaal als dit jonge paard en korte rug heeft. 

Review zadelpasservice

Op facebook lazen we reviews, die ongevraagd geplaatst zijn. Ervaringen van klanten met een paard waarvan de rug kort is. 

Janneke Vedder-Sala schreef op Facebook bij de vraag naar ervaringen met zadelpassers: 100% Hans van Dijk! Na een jarenlange zoektocht met verschillende zadelpassers eindelijk een passend zadel voor paard en voor mij. Hans doet geen consessies en dat maakt het verschil met de passers die ik al heb gehad. Ik zie hier in de opmerkingen ook een naam tussen staan waarvan ik weet dat die wel consessies doet. En dat wil je gewoon niet.

Manon Ledegang: En Hans van Dijk van Atorka is een grote aanrader. Hij komt met diverse zadels van verschillende merken bij je paard langs, neemt ruim de tijd en is echt kundig.

En een Belgische klant schreef:
“Via deze weg wilde ik Hans graag nogmaals bedanken voor de fijne zadelpas sessie van afgelopen zaterdag. Hij nam de tijd voor de afspraak, heeft goed uitgelegd wat hij deed en was daarnaast zowel paard- als klantvriendelijk. Ik zal anderen van harte aanraden bij jullie een zadel af te nemen.”

Wie is Hans en wat is zijn werkgebied

Hans is een gediplomeerde zadelpasser, met veel ervaring. Doordat hij Ên zijn vrouw Yvonne al jaren genieten van IJslandse paarden, is hij bekend met de problemen die te lange zadels veroorzaken. DÊ reden om te kiezen voor het vak zadelpasser. 

Hans komt niet alleen bij IJslandse paarden. Hij heeft ook passende zadels gevonden voor Spaanse paarden, Fjorden, Tinkers, Rocky Mountain, Arabieren en nog tal van andere rassen.

Zijn werkgebied is vanaf de eilanden in Nederland t/m de Nederlandse grenzen. Maar hij is ook regelmatig in BelgiĂŤ en Duitsland te vinden.
Heb je vragen n.a.v. dit artikel of wil je een afspraak maken? Bel Hans dan, zijn telefoonnummer is +31 (0) 628713577 of stuur een mailtje naar [email protected]

Wij wensen je veel plezier met je paard en het passende zadel.

Team Atorka

Winkelwagen0
Er zijn geen producten
Verder winkelen
0