Een nieuw of gebruikt zadel voor je paard kopen, een vraag die we regelmatig krijgen. Wat is ons advies en waarom? We leggen het uit in deze blog.
Hoe bepaal je de pasvorm van een zadel voor je paard
Allereerst bekijken wij de bouw en met name de rug van je paard. Is deze rug verzonken of juist recht, een korte of wat langere rug? Daardoor kunnen we beoordelen wat voor type boom c.q. zadel wij zoeken. Een zadel met een A of C boom, met foam of wol in de kussens.
Wol of foam gevulde kussens
Volgende vraag is, kies je voor wol of foam in de kussens. Groot verschil is dat wol in de kussens van je zadel altijd aangepast kan worden. Foam is niet aanpasbaar. Vanwege de aanpasbaarheid hebben wij steeds meer zadels met wol in de kussens. Hierdoor kunnen we maatwerk leveren. En vergeet niet naar de lengte van de kussens te kijken. Kussens die voorbij de 18e rib dragen, geven druk op zowel de lenden als op de nieren. Waardoor er eventueel blessures kunnen ontstaan.
Kopijzer
Tegenwoordig hebben veel zadels een verwisselbaar kopijzer. Super fijn daar de conditie van paarden regelmatig wisselt. Ook een zadel zonder verwisselbaar kopijzer kunnen we aanpassen. Onze zadelpasser Hans van Dijk heeft een speciaal zadel verstel apparaat waarmee hij dit doet. Niet alle bomen kunnen aangepast worden, dit is afhankelijk van de constructie van de boom en het materiaal. Is een boom ooit aangepast, check zelf of laat checken of het zadel nog wel recht is.
Prijs van een goed zadel
Wij hebben een nieuw zadel dat onder de € 1.000,– blijft qua prijs. Dit is een Tekna zadel, een zadel van kunstleer, met verwisselbaar kopijzer, wol in de kussens met een foam lining, met 5 jaar garantie op de boom en onverwoestbaar. Marieke Weber van Stal Vefgrund is al jaren fan van dit zadel. Ze rijdt er vele paarden mee.
Een gebruikt zadel heeft deze voordelen meestal niet. Let op bij de aanschaf van een gebruikt zadel of de boom niet getordeerd is, zijn de kussens gelijk gevuld, zijn de singelstoten veilig etcetera. Maar vooral past het zadel wel op je paard.
Laat je daarom bij de aanschaf van een gebruikt zadel ook goed informeren door een vakman. Want een zadelpasser is echt een vak apart. Een gediplomeerde zadelpasser heeft een HBO opleiding van het MSFC gevolgd en doet regelmatig bijscholingen. Je bent niet binnen een paar maanden een erkende zadelpasser.
Eques, Prydi, Hrimnir, Karlslund
Allemaal merken die IJslanderzadels verkopen. Ieder met een eigen model, al dan niet met verwisselbaar kopijzer. En met een eigen identiteit.
Heb je een echt kort zadel nodig, waarin je als ruiter nog wel prettig zit? Dan is de Prydi een aanrader. Korter in de kussens bestaat niet, terwijl je als ruiter wel voldoende ruimte hebt. Ook is er een model met een verwisselbaar kopijzer en alle Prydi zadels hebben wol in de kussens.
Eques heeft weer andere voordelen, sommige modellen hebben wat meer kniewrong of een diepere zit. Eques levert zadels met wol en foam in de kussens. Ook Karlslund heeft zadels met foam en wol. Sinds 2022 heeft Hrimnir ook een zadel met wol in de kussens, voorheen had Hrimnir alleen zadels met foam kussens.
Aanschaf IJslander zadel
Sta je voor de keuze? Een nieuw of gebruikt zadel voor je paard, dan hopen we je met deze blog een beetje op weg geholpen te hebben. Zijn er toch nog onbeantwoorde vragen, neem dan contact op met Hans van Dijk. Hij is bereikbaar op telefoonnummer +31 (0) 628713577 of via de mail [email protected]