WIL JIJ EEN CADEAUBON T.W.V. € 500 WINNEN?

00
D
00
U
00
M
00
S

Recensie Let’s talk about Horses door Irene Steringa

Recensie Let's talk about Horses

Tölum um hesta/ Unser Leben mit Pferden/ Let’s talk about horses 

In juli 2022 kwam het (volgens mij 3e) boek van de bekende IJslandse ruiter Benedikt (Benni) Líndal en zijn vrouw Sigríður (Sigga) Ævarsdóttir uit.
Verkrijgbaar in verschillende talen, en te bestellen bij Atorka Ruitersport.

Niet zomaar een paardenboek

Het boek is niet zomaar een paardenboek; het heeft een unieke inhoud. In het boek staan veel beschouwingen over verschillende onderwerpen die alles met paarden houden, rijden/trainen en fokken te maken hebben. De beschouwingen zijn op zich bijzonder te noemen; waar ze voor de ene persoon logisch en/of herkenbaar zijn, zijn ze voor anderen waarschijnlijk een echte eye-opener. Het gaat niet zozeer over technische details. Daar zijn al zoveel boeken over. Nee, het gaat over allerlei onderwerpen, juist ook vanuit de paarden hun beleving beschouwd. De beschouwingen worden afgewisseld met relevante voorbeelden via verhalen van ervaringen en belevenissen die het paar met de paarden heeft meegemaakt in een groot tijdsbestek. 

Een paar voorbeelden van de onderwerpen:

Het verschil in mannelijke en vrouwelijke energie in de omgang met paarden en de invloed daarvan door de eeuwen heen. Het boek is mede daardoor ook zeer aanbevolen om door mannen te worden gelezen, vind ik!
De invloed van onze energiecentra (ook wel chakra’s genoemd, Irene) op die van paarden, juist ook als we te paard zitten.  Over de relatie tussen mens en paard, de intelligentie van paarden; hoe ze een mens “lezen”, Hoe paarden leren, van nature vanaf de geboorte, in de kudde. En wat dat betekent voor onze omgang met de paarden. Hoe de mens en dieren zich verhouden in deze wereld. Over de invloed op de persoonlijkheid van het paard door de leeftijd waarop je een hengst laat castreren. En over de (hormonale) verschillen die van invloed zijn op het gebruik van merries, hengsten en ruinen. Over paarden hun overlijden.

Paarden kunnen ‘bederven’

Over het kunnen “bederven” van paarden, zowel in gedrag als in de gangen, door
bijvoorbeeld slechte ervaringen, onervaren ruiters. Dat ondanks de aanleg van het paard alles daardoor voorgoed anders uit kan pakken. Echt bedorven paarden zijn heel moeilijk of niet meer te corrigeren.
Benni legt alles uit over zijn favoriete trainingsmethode: het handpaardrijden. Waarom hij het zo belangrijk vindt, en hóe je er mee zou moeten beginnen. (daar heeft hij ook een DVD aan gewijd).

Voortplanting

Over de mogelijkheden van nieuwe voortplantingstechnieken. (K.I. , zelfs overzee te regelen, Embryotransplantatie, wellicht zelfs klonen). Wat is de invloed op het individuele fokproduct, wat zijn de gevolgen voor ons bijzondere en unieke ras uiteindelijk. Daar moet heel goed over gesproken en nagedacht worden! Het is niet zonder meer gunstig…
De ontwikkelingen in de wereld van IJslandse paarden zijn groot; het ras heeft de laatste decennia enorme groei doorgemaakt qua bekendheid en populariteit.
Sowieso heeft de commercie in de wereld van de IJslandse paarden al veel invloed, leggen ze uit. We moeten de uniciteit bewaken. Wat we binnen het ras aan uniciteit verliezen komt nooit meer terug.

Kortom, er staat veel in het boek om over na te denken. Vergezeld van mooie schilderijen van Sigga is het een mooi en interessant boek geworden.

Irene Steringa-de Vries. www.sandholar.nl

Deel:
TREC rijden met je paard of pony
TREC rijden met je paard of pony
Wat helpt tegen stress bij paarden
Wat helpt tegen stress bij paarden
Kerst winactie Atorka
Kerst Winactie Atorka
Rozenbottel geven aan je paard voor betere weerstand
Rozenbottel geven aan je paard voor betere weerstand
Waterdichte paardrijschoenen
Waterdichte paardrijschoenen
Winkelwagen0
Er zijn geen producten
Verder winkelen
0