Bekijk ons assortiment
Wij zijn specialisten in IJslandse paarden maar bieden nog zo veel meer
Grootste collectie jodhpur broeken
Een praktische broek met extra elan.
Gratis verzending binnen Nederland
Koop meer dan € 49,-* producten.
Unieke kennis van IJslandse paarden
We adviseren je graag op maat.
Atorka Ruitersport
Ons bedrijf startte in 2000 in Harmelen met Stal frá Gaedingi. Hier organiseerden wij alles rondom het IJslandse paard. Flink wat jaren later hebben wij een (online) winkel met zadelmakerij op het bedrijventerrein in Montfoort.
Hans van Dijk is onze gediplomeerde zadelpasser, zijn werkgebied is vanaf de Wadden Eilanden t/m heel België en ook in Luxemburg en Duitsland is hij regelmatig te vinden. De kracht van Hans is het grote scala zadelmerken waar hij mee werkt. Een paard met een moeilijke rug bestaat niet is zijn slogan, mits je maar de juiste kennis, kunde én materiaal hebt.
Maar eigenaren van andere paardenrassen kennen ons ook goed. Zij komen naar ons voor de grote collectie jodhpur rijbroeken en de waterdichte ruiterjassen.
Sinds december 2022 verkopen wij ook IJslandse wol in ons bedrijf.
Nieuwste blogs
Paarden met jeuk in de winter
Je paard heeft jeuk maar het is geen zomereczeem seizoen. Het is winter, maar een zachte natte en soms zelfs warme winter. Het is om gek van te worden, je paard heeft inmiddels bijna jaarrond huidproblemen. Er kunnen tal van redenen zijn waarom je paard jeuk / huidproblemen heeft. Denk aan luizen en mijten, maar ook een niet passend rantsoen kan huidproblemen geven. Over mijten en luizen vonden we mooie blog, geschreven door Prof. dr. Marianne Sloet. Zij kwam jaren geleden regelmatig bij ons op stal met studenten van de Faculteit Utrecht i.v.m. de zomereczeem / huidproblemen die onze IJslandse paarden soms hadden. Wat een kennis en kunde heeft deze vrouw.
Paarden met luizen/mijt hebben vaak een verminderde weerstand, wij adviseren om daar eerst mee aan de slag te gaan. Want een paard met een goede weerstand, is ook minder vatbaar voor allerlei andere aandoening. Denk bijvoorbeeld aan mok, hoesten, regenschurft, huidproblemen. Verder hebben wij weinig ervaring met luizen en mijten, vandaar dat wij de blog van Prof. dr. Marianne Sloet graag delen. Een paard met jeuk is zo heftig om te zien.
Jeuk en hierdoor huidproblemen
Eén van onze eerste paarden had erg veel last van zomereczeem, door dit paard is zoektocht naar oplossingen ontstaan. Zij had geen jeuk in de winter, de winters waren immers kouder zo’n 25 jaar geleden. Hoe kon dit fijne paard toch zo’n jeuk hebben? Deze vraag was het begin van een langdurige zoektocht. Er zijn de afgelopen jaren heel wat soorten dekens en producten getest, door haar en later door een ander paard. Hierdoor hebben wij zeer veel ervaring, gezien wat wel werkte en wat niet. Maar ook hebben we hierdoor een groot netwerk van deskundigen opgebouwd. Al onze kennis en ervaring delen wij graag in ons zomereczeem advies traject.
Zomereczeem Advies Traject
Van 1 januari 2025 start ons Zomereczeem Advies Traject. Een traject waarbij je op ieder moment kan instappen, wij delen namelijk kennis passend bij het moment van instappen. Het traject zit boordevol tips en adviezen, die ontvang je in je emailbox. En iedere maand is er online meeting. Daarnaast kan je via de whats’app groep dagelijks vragen stellen. Dit doen wij niet alleen, wij delen kennis van én met de deskundigen uit ons netwerk.
Jeuk bij je paard in de winter
Het is vochtig en relatief warm weer. De eerste muggen zijn er al weer, of waren ze niet weg? Wij zien dat de vraag naar eczeemdekens en verzorgingsproducten nog altijd doorloopt. Om je te kunnen helpen hebben wij informatie over je paard nodig. Meld je aan voor het traject, mail ons de antwoorden en wij gaan kijken welke hulp wij kunnen bieden. Ieder paard vertelt zijn eigen verhaal. Daarmee bedoelen wij dat er voor geen één paard dezelfde oplossing is. Huidproblemen bij paarden zijn zeer complex. Wij delen onze ervaringen, zijn ervaringsdeskundigen en geen arts of therapeut. Ben je benieuwd of wij iets voor jouw paard kunnen betekenen? Dan verder lezen hoor.
Vragen m.b.t. jeuk buiten eczeem seizoen
Wat is de leeftijd, ras, geslacht, conditie score? Conditie score van 1 – 5 waarbij 3 betekent dat je paard netjes op gewicht is. 1 is erg mager en bij 5 is je paard echt veel te zwaar.
Hoe lang heeft je paard jeuk/huidproblemen? Hoeveel weken, dagen, maanden, jaren?
Heeft je paard opeens jeuk gekregen, of is dit geleidelijk erger geworden?
Waar bestaat het rantsoen uit:
Hoeveel kg hooi of voordroog of kuil geef je? Hoe is dit verdeeld over de dag, gebruik je slowfeeders? Wat is de kwaliteit van het ruwvoer?
Wat voer je nog meer? Muesli, luzerne, krachtvoer? Mineralenbrokjes? Of voer je alleen ruwvoer?
- Krijgt het paard tussendoortjes die suikers bevatten? Denk aan appels, brood of paaardensnoepjes.
Krijgt het paard supplementen bijgevoerd, zo ja welke en waarom?
Hoe is huisvesting, heeft je paard een schuilstal, gebruik je regendekens? Of heeft je paard nog altijd een eczeemdeken op.
Is het gedrag van het paard veranderd, zo ja sinds wanneer, rustiger of juist erg onrustig? Is je paard verhuisd, is er stress of zijn er stressvolle omstandigheden? Staat het paard in een kudde? Verveelt het paard zich?
Hoe is de conditie van de vacht, staart en manen? Schuurt het paard zich tot er wonden ontstaan? Stuur ons foto’s. Graag in de bijlage, liever niet midden in een bericht.
Jantine Stuiver mochten wij ook helpen, zij schreef een blog over haar ervaring en haar paarden.
Paarden met jeuk in de winter
Kortom heeft je paard jeuk in de winter, is het geen mijt of een luis? Dan is er genoeg om uit te zoeken, vandaar onze vragen. We denken graag mee en delen onze kennis, maar het vervangt nooit het advies van een dierenarts.
Het Atorka team werkt samen met een team van (ervarings) deskundigen. Tenslotte zijn we samen sterker!
- 19 december 2024
TREC rijden met je paard of pony of IJslander…
De betekenis van TREC
Wat betekent de afkorting TREC, wij zochten het op en kwamen uit de op pagina van de KNHS. Daar schrijft men: TREC staat voor Technique de Randonnée Equestre de Compétition en betekent letterlijk ‘competitieve ruiter trektochttechnieken’. Deze van oorsprong Franse sportvorm werd ontwikkeld om de bekwaamheid van de combinatie van paard en ruiter tijdens een trektocht te testen.
Deze bekwaamheidstest is inmiddels uitgegroeid tot een vorm van paardensport die zowel recreatief als in wedstrijdverband beoefend wordt. Meedoen kan onder het zadel of met een rijtuig. Mede omdat de nadruk bij TREC op het plezier en de samenwerking tussen mens en paard in de natuur ligt, is het een populaire sport in zowel Nederland als de rest van de wereld.
Wie lid is van de KNHS mag door de samenwerking met TREC Club Nederland 3x keer per twee jaar meedoen aan TREC-wedstrijden, waarvan maximaal twee wedstrijden in één jaar. Wil je verder in de sport, dan is het de bedoeling dat je lid wordt van TREC Club Nederland.
Hoe vind ik TREC-evenementen of oefendagen?
Kijk op www.trec-club.nl. Op de homepage zie je direct een oranje button naar de agenda. Kies voor TREC om een overzicht van alle geplande TREC evenementen te zien. Ook op Buitenrijden.nl plaatsen we activeiten op de kalender.
Waar kan ik TREC-trainingen volgen?
Er zijn verschillende instructeurs en clinicgevers aangesloten bij TREC club Nederland. Wanneer je een mailtje stuurt naar [email protected] kun je aangeven in welke regio je iemand zoekt en word je in contact gebracht.
Dus kan je niet op de data van onze mini-cursus dan is er via de TREC club Nederland wellicht nog een les / clinic te vinden. En heb je vragen? Mail ze dan of bel 0348446168, Nelleke en ik zijn benieuwd wie we allemaal gaan ontmoeten.
Yvonne van Dijk
- 15 december 2024
Wat helpt tegen stress bij paarden
Het is december en vuurwerk is af en toe al te zien en te horen. Het paard kan schrikken van lichtflitsen, van harde geluiden maar ook van de paniek van een ander paard. De uiting van stress verschilt per paard
Onze eigen IJslandse paarden hadden nauwelijks last van vuurwerk, maar niet overal is dit zo. Soms worden de paarden naar ‘rustige’ stallen gebracht, in gebieden waar nauwelijks vuurwerk te horen of te zien is. Maar lang niet altijd is dit een mogelijk.
Hoe herken je stress bij een paard
- Het paard heeft een gespannen lichaam
- Staat te briezen en soms ook te snuiven
- Maakt schrikbewegingen of zijwaartse sprongen
- Maar kan ook (blindelings) wegrennen of gaan steigeren
- Sommige paarden laten zelfs agressief gedrag gezien
- Of ze bevriezen (ze doen niets meer)
Herken je dit? Probeer zelf zo rustig mogelijk te reageren als je paard schrikt, raak jij in paniek? Dan breng je dit meestal over op je paard. Is jouw paard niet zo’n koele kikker, misschien is het FIR-Tech masker of de Natural’Relax iets voor jouw paard. Simpele én natuurlijke oplossingen, waardoor je paard toch net iets rustiger blijft.
FIR-Tech masker
Vorig jaar hebben we mooie ervaringen gezien met de FIR-Tech masker. Wij kregen via Claire Verheijen al een aantal keer positieve reacties op deze kap. Paarden die normaal met veel stress van de trailer komen, waren duidelijk een stuk relaxter door het FIR-Tech masker. Het Fir-Tech materiaal weerkaast de lichaamswarmte en daardoor ontstaat er ontspanning en rust.
Janita Heuving heeft in 2023 deze hoofdkap uitgebreid getest. Haar IJslanders staan in een gebied waar met carbid wordt geschoten, naast een enorme hoeveelheid vuurwerk. De kap werd eerst iets vermaakt, daar de hoofdkap net iets aan de ruime kant was. Zij schreef: “Ongelooflijk maar waar. Tot op heden (kort voor middernacht) staan de paarden er redelijk rustig bij! Trúr (leider) heeft het masker sinds twee uur om. Ze eten nu zelfs hooi! Ik heb nu wel ze een kalmerende gel (oraal) gegeven. Voor de ergste tijd die er nog aan moet komen. Voor nu ben ik ongelooflijk blij dat het nu zo loopt.”
Uiteraard spraken wij haar na Oud & Nieuw nog, want we wilden heel graag weten hoe het was gegaan. “Ja! Het ging super! Op een gegeven moment werd het vuurwerk wel te veel voor ze. Maar de onrust is niet te vergelijken met voorgaande jaren. Het masker is echt een aanrader, maar geen totaal oplossing. Maar als onderdeel écht een aanvulling!”
Natural’Relax
En via de Horsup Company ontdekten wij de producten Natural’Relax en Natural’Relax FLASH. Beide supplementen zijn op basis van specifieke plantextracten, tryptofaan en magnesium om paarden te helpen beter om te gaan met (innerlijke) onrust. Met als doel dat paarden evenwichtiger zijn in spannende situaties.
Testers gezocht
askHELTIE
Daar wij ook producten van HELTIE op de plank hebben staan, hebben wij ook hen om advies gevraagd. Marjolijn schreef een blog met 9 tips voor een stress vrije jaarwisseling.
Paarden zijn vluchtdieren, die van nature liever eerst gaan rennen voordat ze kijken wat er aan de hand is. Het ligt dan ook in de lijn der verwachtingen dat paarden bang zijn voor vuurwerk. Zo begint haar blog, ben je benieuwd naar haar tips, dan deze link openen.
Wat helpt tegen stress bij paarden
Wij hopen dat je iets gehad hebt aan deze blog. Maar heb je toch nog vragen? Mail dan naar de [email protected] of bel 038446168. Zoals altijd helpen wij je graag.
Team Atorka
Aanvulling van de dierenarts
De jaarwisseling gaat gepaard met een hoop knallen, al dan niet al weken van tevoren. Het ene paard is bijna letterlijk bomproof, de ander staat te trillen als een rietje. Hieronder geven we een aantal tips om uw paard zo goed mogelijk de jaarwisseling door te helpen.
Laat lampen aan, doordat er meer licht is vallen flitsen minder op
Zet de radio aan, zo valt omgevingsgeluid minder op.
Zorg voor voldoende afleiding, ook laat op de avond. Vul eventueel hooinetten om voertijden uit te breiden.
Train vroeg in de ochtend of plan een rustdag in, maar probeer werken met je paard te vermijden tijdens de knallen.
Voor paarden die langere tijd stress ervaren kan een supplement helpen. Het is wel belangrijk minimaal twee weken voor de jaarwisseling te starten.
Voor paarden die tijdens de jaarwisseling ernstige stress hebben, kan overwogen worden om sedatiepasta te gebruiken. Gebruik uitsluitend middelen met Domidine (bijv. Domosedan). Gebruik NOOIT middelen met Acepromazine (Relaquine of Tranquigel). Deze middelen zorgen er alleen voor dat het lichaam minder kan bewegen, maar verandert niets aan de input die paarden ervaren.
- Aldus de dierenartsen uit Benschop / Oudewater.
- 8 december 2024